Universiteit Leiden

nl en

Open Dag op 17 oktober: alles over studie en stad

Ruim 5800 potentiële studenten hebben zich, met of zonder ouders, opgegeven voor de Open Dag van de Universiteit Leiden op 17 oktober. Voor hen zijn er 120 presentaties en 56 informatiepunten op 7 locaties. Nieuw is de culturele hotspot ‘De Fusie’ op het plein voor de Hooglandse Kerk.

Spannend en enerverend

De Open Dag is altijd een spannende en enerverende dag. Voor de scholieren die zich komen oriënteren op de Universiteit Leiden en Leiden als studentenstad én voor de vele medewerkers en studenten die maanden bezig geweest zijn met de voorbereiding.

Het doel van de dag is dat alle bezoekers antwoord krijgen op al hun vragen. Door een van de vele presentaties bij te wonen of door vragen te stellen aan studenten, docenten en studieadviseurs. Ook belangrijk is een beeld te geven van Leiden als compacte, waterrijke studiestad waar de invloed van de universiteit en haar studenten zich overal doet gelden: in de gebouwen, in het straatbeeld en in het aanbod van winkels, horeca en cultuur. Daarom zijn er stadswandelingen die ook langs studentenkamers voeren, boottochtjes door de grachten en de singels, en kun je een ritje met een TukTuk maken.

Mooie locaties

De Open Dag speelt zich af in het centrum van de stad. De presentaties van Rechten en Geesteswetenschappen worden gegeven in de eigen gebouwen. Voor de presentaties over de andere opleidingen en de algemene onderwerpen kunnen de bezoekers terecht in de Hooglandse en de Pieterskerk, de Stadsgehoorzaal, het Academiegebouw en de Oude Sterrewacht. De grote informatiemarkt waar alle opleidingen zich presenteren, vindt plaats in de Hooglandse Kerk.

De Fusie

De informatiemarkt waar alle opleidingen zich presenteren, vindt dit jaar plaats in de Hooglandse kerk.

De informatiemarkt waar alle opleidingen zich presenteren, vindt dit jaar plaats in de Hooglandse kerk.

Nieuw is De Fusie, een podium op het plein vóór de Hooglandse kerk. Daar kunnen de in Leiden geïnteresseerde scholieren de verwevenheid van studenten met het Leidse culturele leven ervaren. Wil je weten hoe je je moet opgeven voor het Leids Cabaretfestival? Wist  je dat studenten de Leidse Museumnacht hebben opgezet? En dat Leiden meedoet met Stukafest, een festival met minivoorstellingen en –concerten in studentenkamers? Je krijgt er alvast een voorproefje van. En misschien leren de scholieren, als ze het nog niet wisten, dat ‘de fusie’ ook de gemeenschappelijke huiskamer in een studentenhuis is. (Fusie betekent ‘samensmelting’.) Het podium is dan ook ingericht als een heuse fusie.

Alvast inleven

Naast alle serieuzere zaken biedt de Open Dag ook speelse elementen. Op de foto terwijl je alvast je naam op de muur van het Zweetkamertje zet of, bij rechten, gehuld in toga. Of meedoen aan een quiz over Leidse alumni op de arbeidsmarkt: met welke opleiding kom je waar terecht? Er is een laptop mee te winnen.

Opgeven kan nog

Opgeven voor de Open Dag kan nog. De presentaties, waarvoor je je moet aanmelden, zijn echter al voor een groot deel volgeboekt.


(13 oktober 2015/CH)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.