Universiteit Leiden

nl en

Statisticus Aad van der Vaart neemt Spinozapremie in ontvangst

De Leidse hoogleraar Stochastiek Aad van der Vaart ontving op 14 september in Den Haag de NWO-Spinozapremie voor zijn baanbrekend onderzoek in de statistiek. OCW-staatssecretaris Sander Dekker en NWO-voorzitter Jos Engelen reikten in totaal vier premies uit.

Internationale top  vakgebied

Spinozauitreiking in de Nieuwe Kerk in Den Haag, vlnr Jos Engelen (NWO), René Janssen, Birgit Meyer, Aad van der Vaart, Cisca Wijmenga, Sander Dekker (OCW). Beeld: Sascha Schalkwijk

Met zijn onderzoek naar wiskundige statistiek behoort Van der Vaart tot de internationale top van zijn vakgebied. Zijn toegepaste statistiekmethoden leveren waardevolle bijdragen aan onder andere medische beeldvorming en statistische genetica.

 

 

 

2,5 miljoen euro

De overige premies gingen naar organisch chemicus René Janssen, religiewetenschapper Birgit Meyer en humaan geneticus Cisca Wijmenga. De NWO-Spinozapremie is een bedrag van 2,5 miljoen euro, naar eigen inzicht te besteden aan wetenschap. Dekker en Engelen overhandigden de vier laureaten ook een bronzen beeldje van de Nederlandse filosoof Baruch Spinoza (1632-1677), het symbool van de premie.

Open access

Staatssecretaris Dekker feliciteerde de nieuwe Spinozalaureaten en riep hen op het voortouw te nemen bij het publiceren in Open Access. ‘Vandaag vieren we met vier topwetenschappers dat we voorop lopen in de wereld. Laten we dat ook doen op het gebied van Open Access.’

 

 

 

Plannen met de premie

Tijdens de uitreiking presenteerden de laureaten hun onderzoek en maakten zij bekend waarvoor zij de premie willen gebruiken. Aad van der Vaart wil de Spinozapremie onder andere gebruiken om de statistiek in Nederland als wetenschappelijke discipline verder op te bouwen. ‘Ik wil het geld het liefst besteden aan langdurige aanstellingen voor onderzoekers. Mijn toekomstplannen met de premie wat betreft onderzoek liggen in het verlengde van wat ik al deed: onderzoek naar hoog-dimensionale modellen voor statistische analyse.'

Lees het eerder gepubliceerde interview met Aad van der Vaart over de toekenning van de NWO-Spinozapremie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.