Universiteit Leiden

nl en

Stoomcursus Leiden voor buitenlandse studenten

Bijna 1100 buitenlandse studenten nemen deel aan de Orientation Week Leiden. Dankzij de stoomcursus Leids studentenleven raken ze snel vertrouwd met hun nieuwe stad en de universiteit. ‘In vergelijking met Seoel is het hier heel vredig.’

86 nationaliteiten

Tientallen Chinese studenten beginnen luid te joelen als vicerector Simone Buitendijk ‘China!’ zegt. Ze verwelkomt de nieuwe buitenlandse studenten in de Hooglandse Kerk door alle nationaliteiten te noemen. Maar liefst 86 zijn er vertegenwoordigd - van de circa 192 erkende nationaliteiten in de wereld  - en met ruim 100 studenten vormen de Chinezen de grootste groep. De vicerector prijst de studenten met hun ‘dappere stap’ om in het het buitenland te studeren. Ze hoopt dat dit de nieuwe generatie wereldburgers is die helpt bij het oplossen van mondiale problemen. ‘Wij zullen jullie het gereedschap geven dat nodig is.’

Een groot deel van de nationaliteiten in de wereld is vertegenwoordigd.

Duik in het studentenleven

Simone Buitendijk

Maar eerst moeten de studenten Leiden en elkaar leren kennen. Miranda Verboon, voorzitter van de Orientation Week Leiden (OWL) wijst de nieuwkomers op zaken die ze gaan ontdekken: de studie, de gekke ggg-klanken en nieuwe vrienden. Deze introductieweek, een goede mix van praktische info en een duik in het studentenleven, is de snelkookpan die dat mogelijk maakt. De studenten leren hun faculteit kennen, de studie- en studentenverenigingen en op de bike sale kunnen ze meteen een fiets aanschaffen .

Fietsjungles

Nieuw is het World in the Park festival in de Leidse Hout met culturele activiteiten en een multiculturele eetmarkt. En er is ontspanning ingebouwd met bijvoorbeeld yoga op het Universitair Sportcentrum.

De Amerikaanse komiek Greg Shapiro waarschuwt in de Hooglandse Kerk alvast voor Nederlandse eigenaardigheden zoals mega fietsjungles in de binnenstad. Later in de week staat onder andere een crash course Nederlandse taal en cultuur op het menu. Maar een van de meest typische woorden kennen ze dan hopelijk al lang: ‘gezellig’.

Tabitha Green (Political Studies + Law)

Tabitha Green (met paarse tas) en haar mentorgroepje.

‘Ik kom uit een klein plaatsje in de Verenigde Staten, Salem. Het is spannend om in Nederland te zijn, ik was nog nooit buiten de VS geweest! Ik koos voor deze universiteit vanwege de interessante vakken zoals Corporate social behaviour. De stad Leiden is prachtig. Ik vind de omvang ook fijn en het voelt goed. Het komt op mij opener en socialer over dan Salem. Daar vinden sociale activiteiten vaak binnen plaats. Hier lijkt alles buiten in alle openheid te gebeuren.’

Joe Colleyshew (Russian and Eurasian studies)

Joe Colleyshew (met bord) met zijn groep.

‘Leiden is een van de weinige Europese universiteiten die Eurasian Studies aanbiedt. Oorspronkelijk kom ik uit Sheffield in Engeland en ik studeerde in Schotland. Ik wil graag in Nederland studeren om Europa en de Europese mentaliteit beter te begrijpen. Want ik voel me helemaal niet Europees. Leiden is een mooie stad en, in vergelijking met wat ik gewend ben, ook goedkoop. De mensen hier geven me het gevoel dat ik heel welkom ben.’

Yoon Park (Asian Studies)

Yoon Park

‘Een Koreaanse studiegenoot was heel enthousiast over zijn ervaring als uitwisselingsstudent in Leiden en raadde me aan hier te studeren. De Leidse universiteit staat bekend om haar Asian Studies. Vooral de sociaalwetenschappelijke benadering bevalt mij. Ik kom uit het drukke Seoel met tien miljoen inwoners dus Leiden is voor mij heel rustig en vredig. Studenten domineren hier het straatbeeld, het is écht een studentenstad.’ 

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.