Universiteit Leiden

nl en

Recordaantal deelnemers EL CID-week

Niet eerder volgden zoveel eerstejaars, ruim 3.300, de EL CID. Voor de tweede keer is het de gezamenlijke introductieweek voor studenten van de universiteit en de hogeschool. Burgemeester Lenferink tipt: ‘Leer de Leidse rrr.’ Vicerector Simone Buitendijk: ‘De wereld heeft jullie hard nodig.’

‘Laad je op tot volwaardig student’

De spectaculaire opening – een vuurspuwer in de volle Hooglandse Kerk – zorgt niet alleen tijdens de act voor een spannend moment. EL CID-voorzitter William Schrier neemt vlak voor zijn toespraak per ongeluk een slokje uit het flesje van de vuurspuwer en krijgt dus geen water maar olie binnen. Gelukkig vermant Schrier zich goed en verwelkomt hij de nieuwe eerstejaars enthousiast: ‘Alle deuren staan voor jullie open. Vind jouw plek in Leiden of Den Haag en zorg dat je je thuis voelt. Laad je in vijf dagen op van scholier tot volwaardig student!’

De EL CID-week van 2015 trekt een recordaantal deelnemers.
De EL CID-week van 2015 trekt een recordaantal deelnemers.

Opvolger Mark Rutte?

Burgemeester Henri Lenferink herinnert aan diverse roemruchte voorgangers van deze nieuwe lichting studenten. ‘Misschien is een van u wel de opvolger van minister-president Mark Rutte die hier in 1985 eerstejaars geschiedenis was. Of bent u de nieuwe beste DJ ter wereld, zoals Armin van Buuren die hier rechten studeerde.’

Kom naar de reveille

De burgemeester krijgt met zijn Leidse inburgeringscursus de lachers op zijn hand: ga in Leiden wonen, leer de Leidse rrr, kom op drie oktober om zeven uur ’s ochtends naar de reveille. En tot slot op vaderlijke toon: ‘Gedraagt u zich in de stad.’

De EL CID-commissie met tweede van links voorzitter William Schrier.

Help problemen oplossen

'Je hoeft niet te wachten tot je afgestudeerd bent met het leveren van een maatschappelijke bijdrage', aldus Buitendijk.
'Je hoeft niet te wachten tot je afgestudeerd bent met het leveren van een maatschappelijke bijdrage', aldus Buitendijk.

Met een verwijzing naar mondiale zorgen zoals grote vluchtelingenstromen en klimaatverandering roept vicerector Simone Buitenduik studenten op bij te dragen aan een betere wereld. ‘Jullie zijn onderdeel van een nieuwe generatie wereldburgers die die problemen kunnen helpen oplossen. De Universiteit Leiden zal haar best doen om vanuit haar expertise op onderzoek en onderwijs jullie alle kennis en vaardigheden mee te geven die je daarvoor nodig hebt. Je hoeft niet te wachten tot je afgestudeerd bent met het leveren van een maatschappelijke bijdrage die bij jou past. Juist in je studententijd is er zo veel ruimte om te ontdekken en mee te doen.’

Studie en vereniging gaan goed samen

Daarnaast hoopt Buitendijk dat de nieuwe studenten actief lid worden van de academische gemeenschap. ‘Wij werken samen met de studentenverenigingen om ervoor te zorgen dat gezelligheid en een sociaal leven prima samen kunnen gaan met  succesvol studeren volgens het Leidse model.’ Veel verenigingen bieden tegenwoordig ook studiebegeleiding.

‘Laat het op me afkomen’

Politicologiestudent Jinne Samsom van groepje 87 noemt de aftrap in de Hooglandse Kerk ‘een mooie start’. ‘Ik heb er zin in!' Hij is al lid geworden van de studievereniging bij politicologie. 'Voor de activiteiten die ze organiseren én vanwege de korting op studieboeken. Of ik lid word van een studentenvereniging weet ik nog niet. Ik laat het allemaal op me afkomen. Daar is deze week voor.’

Groepje 87 met helemaal links Jinne Samsom
Groepje 87 met helemaal links Jinne Samsom

Universiteit en hogeschool

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is de EL CID zowel voor eerstejaars van de universiteit als de hogeschool in Leiden. Ze hebben ieder hun mentorgroepjes en deels eigen onderdelen tijdens de EL CID, zoals de kennismaking met hun nieuwe studie. Hiervoor is dit jaar meer tijd ingeruimd. De woensdag brengen studenten grotendeels door op hun faculteit. Met lezingen en workshops kunnen ze alvast vertrouwd raken met hun nieuwe studie en docenten. Voor deelnemers die studeren aan de Campus Den Haag zijn er dinsdag en woensdag ook activiteiten in Den Haag.

Dat de EL CID weer indruk maakt op de hele stad, blijkt wel uit de twitterregen die maandagochtend direct gaat stromen. ‘Jeugdsentiment #elcid #Leiden De stad bruist nu al’, twittert een alumnus nostalgisch.

De EL CID duurt tot en met 15 augustus. De Orientation Week Leiden, de introductieweek voor internationale (PhD-)studenten, begint 24 augustus. 

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.