Universiteit Leiden

nl en

Leiden derde Nederlandse universiteit in Shanghai Ranking 2015

De Universiteit Leiden is met plaats 82 de derde Nederlandse universiteit in de Shanghai Ranking 2015. Op deze ranglijst staan de 500 beste universiteiten ter wereld.

Top 100

In de ranking, die officieel de Academic Ranking of World Universities (ARWU) heet, staat de Universiteit Leiden traditiegetrouw in de top 100. De Universiteit Utrecht (56), de Rijksuniversiteit Groningen (75) en de Vrije Universiteit (98) zijn de enige andere Nederlandse universiteiten die tot de honderd beste universiteiten wereldwijd behoren.

Belangrijkste criteria

De onderzoekers in Shanghai nemen jaarlijks meer dan 1000 universiteiten onder de loep. De beste 500 nemen ze op in de ranking. Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften als Nature en Science publiceerden, en het aantal wetenschappelijke onderscheidingen als de Nobelprijs en de Field Medal (de 'Nobelprijs voor de wiskunde') voor medewerkers en afgestudeerden.

Harvard als vanouds op 1

Sinds jaar en dag staat de Amerikaanse Harvard University bovenaan. Cambridge is op nummer 5 de best presterende Europese universiteit. De hoogst scorende universiteit van Aziƫ is die van Tokio, die op plaats 21 staat.

Rankings per onderzoeksveld

Tegelijk met de universiteitsranking worden ook rankings per onderzoeksveld gepubliceerd. De Universiteit Leiden staat in de top-100 voor het onderzoeksveld Clinical Medicine & Pharmacy (31). Ook voor een (beperkt) aantal discplines wordt een ranglijst opgesteld. Hierin staat Leiden voor Physics op plaats 51-75.

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.