Universiteit Leiden

nl en

Eerstejaars doen vrijwilligerswerk voor Leidenaren

Een tuin opknappen, de woonkamer schilderen of pannenkoeken bakken: Leidse studenten doen vrijwilligerswerk voor Leidenaren in de kennismakingstijd van hun studentenvereniging. ‘Je leert elkaar beter kennen door samen te klussen!’

Klussen

Leidse eerstejaars die lid zijn geworden van een studentenvereniging zitten in laatste twee weken van augustus in hun kennismakingstijd. Ze gaan op kamp, leren elkaar en de vereniging kennen en doen vrijwilligerswerk. De studenten zetten zich in voor stadsgenoten in Leiden die hun hulp goed kunnen gebruiken. Zo’n 30 nieuwe leden van Quintus gingen van 17 t/m 21 augustus aan de slag en van 24 e t/m de 28 e steken ze bij Augustinus de handen uit de mouwen.

De nieuwe Quinten knapten een tuin op van een Leidenaar die dat vanwege lichamelijke problemen zelf niet meer kan doen.

Stichting Present

De taken voor de klussende studenten variëren van schoonmaken en schilderen bij een bejaarde Leidenaar tot tuinen opknappen bij mensen met medische klachten of voor daklozen een pannenkoekenlunch verzorgen. Deze projecten zijn georganiseerd in samenwerking met Stichting Present Leiden. Present biedt hulp achter de voordeur aan mensen die een klus door geldgebrek, gezondheidsproblemen of een te klein sociaal netwerk niet zelf kunnen klaren.

Trots op resultaat

Een van de aspirant-leden van Quintus, die in een tuin hebben gewerkt, blikt terug: ‘Ik ben best trots op ons resultaat! Er kwamen regelmatig mensen uit de buurt kijken. Wat leuk was om te merken, is dat je elkaar als team echt beter leert kennen door samen te klussen. Past dus prima in een kennismakingstijd!’

Sociaal pension

Ook de zorgorganisaties zijn vol lof over de inzet van de studenten. Arnout van Kleef, die de kantine in het Sociaal Pension van De Binnenvest runt: ‘Het was echt supergezellig. De studenten zijn lekker aan de slag gegaan met pannenkoeken bakken en de bewoners waren zeker te spreken over deze welkome afwisseling.’

Iets betekenen

Een student die een woonkamer schilderde constateert tevreden: ‘Het geeft me een goed gevoel iets te kunnen betekenen voor mensen die hulp goed kunnen gebruiken. Mevrouw was zo blij met onze hulp, dat ze als dank voor ons heeft gekookt.’

Ook een vrijwilligersklus doen?
 

Sietske Steenbergen van Stichting Present roept studenten op om met elkaar een vrijwilligersklus te doen voor een stadsgenoot die hulp nodig heeft. ‘Je kunt je met je jaargroep, studiegenoten, huis of commissie aanmelden via onze website en aangeven op welke datum je iets met elkaar wilt doen, en welke klus je graag aanpakt. In één dag kan je een mooi tastbaar resultaat neer zetten wat van groot belang is voor de hulpontvanger. Je helpt hem of haar echt een grote stap verder en zelf heb je een leuke dag met je vrienden.’

Stichting Present

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.