Universiteit Leiden

nl en

Alumnus Jaap de Witte wint de J.R. Bruijn-prijs

De Leidse geschiedenis-alumnus Jaap de Witte heeft de scriptieprijs maritieme geschiedenis van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis gewonnen voor zijn masterscriptie ‘De bakens verzet. De invloed van de opkomende luchtvaart op de scheepvaart naar en in Nederlands-Indië tussen 1928 en 1940’.

De J.R. Bruijn-prijs is een tweejaarlijkse prijs van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis voor de beste masterscriptie op het gebied van de maritieme geschiedenis. De naamgever is prof. dr. J.R. (Jaap) Bruijn, emeritus hoogleraar Zeegeschiedenis van Universiteit Leiden. 

In zijn scriptie onderzoekt Jaap de Witte welke invloed de opkomende luchtvaart had op de scheepvaart van en naar Indië en binnen de archipel. Zijn conclusie is helder: de jonge luchtvaart bracht de grote rederijen niet in acute problemen. Daarvoor was de markt waarin de luchtvaart de scheepvaart beconcurreerde te klein. De koloniale scheepvaartmaatschappijen haalden het merendeel van hun inkomsten uit het belangrijke goederenvervoer en in dat segment speelde de luchtvaart geen rol van betekenis. De vliegmaatschappijen beconcurreerden de rederijen wel in het  upperclass-passagiersvervoer - de zogenaamde salonklasse - en het posttransport. Deze twee markten waren bij de rederijen weliswaar minder van belang, maar genereerden toch 10 à 15 procent van de totale inkomsten. 

Jaap de Witte is inmiddels werkzaam bij het studiecoördinaat Geschiedenis en studieadviseur voor studenten met een functiebeperking voor de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.