Universiteit Leiden

nl en

Ondernemende studenten versterken elkaar

Sinds begin van dit jaar hebben Leidse studenten met een ondernemende geest zich verenigd in Lugus. Wat begon als tweewekelijkse brainstormsessies met pizza en bier groeide uit tot kweekvijver van succesvolle studentenbedrijven. ‘Hier hoef je nog geen uitgewerkt businessplan te hebben.’

Betaalbare studentendassen

‘Do you have the plan?’ En ‘Start-up your company’. De derde verdieping van het vroegere KvK-kantoor aan de Stationsweg hangt vol posters over businessplan competities en ondernemerstrainingen. Zo’n tien studenten zitten druk overleggend achter hun laptop. Hier zitten de bedenkers van verschillende succesvolle bedrijven, die ze naast hun studie runnen. Zoals De Leidsche Das, dat betaalbare studentendassen ontwerpt. En Idris Solutions, dat een goedkope en efficiënte micro 3D printtechniek ontwikkelde. ‘Natuurlijk kun je ook thuis een bedrijf starten’, vertelt Rembrandt Donkersloot, voorzitter van Lugus. ‘Maar hier kun je sparren en een netwerk opbouwen. Omdat iedereen tegen dezelfde dingen aanloopt, zoals boekhouding en het schrijven van een businessplan, kun je ervaring uitwisselen.’

Pizza en bier

Lugus werd in het leven geroepen toen de vicevoorzitter van het College van Bestuur, Willem te Beest, aan biologiestudent Wouter Bruins vroeg uit te zoeken hoe Leidse studenten kunnen worden gestimuleerd om meer te gaan ondernemen. Bruins had tijdens zijn studie twee succesvolle bedrijven opgezet. Samen met Donkersloot en enkele andere studenten richtte hij de Vrijplaats op. Elke twee weken brainstormden ze met pizza en bier over het starten van bedrijfjes. De groep groeide en begin 2015 ontstond hieruit vereniging Lugus. De inmiddels ruim veertig leden, hun aantal stijgt wekelijks, organiseren lezingen, pitches en nodigen ervaren ondernemers en experts uit. En ze geven elkaar vooral veel feedback over hun plannen, vertelt Donkersloot. ‘Eerlijkheid staat hier hoog in het vaandel. Uiteindelijk heb je daar het meeste aan.’

Patent van nieuwe technologie

Wie lid wordt van Lugus, hoeft niet per se een uitgewerkt businessplan te hebben. Donkersloot: ‘Wij zijn de stepping stones voor start-ups. Anders dan bij vergelijkbare initiatieven, is het hier al voldoende als je zin hebt om aan een innovatief project te werken.’ Soms komen studenten bij Lugus samen op een idee. Dat overkwam ook Informatica- en Economiestudent Jan Zender en Life Science & Technology student Max Green, die nu een businessplan voor hun bedrijf Buxenus schrijven. Green: ‘Het gaat om vijf patenten van een nieuwe chemische technologie. De hoogleraar die deze techniek bedacht, wilde er zelf niks mee doen. Wij willen het graag in de markt zetten.’

Zestig uur per week

Rector Magnificus Carel Stolker bracht op 19 april een bezoek aan Lugus
Rector Magnificus Carel Stolker bracht op 19 april een bezoek aan Lugus

Green en Zender zijn nu met verschillende partijen aan het praten. Ze hebben hun bedrijf al geregistreerd: binnenkort krijgen ze te horen of ze echt kunnen starten. Zender: ‘Ik verwacht er vanaf dan zo’n veertig tot zestig uur per week aan te besteden naast mijn studie. Dat is veel ja, maar je moet ergens in geloven als je wilt dat het gaat werken. Nu kan ik het me veroorloven om ergens zo veel tijd in te stoppen. Ik heb nog geen hypotheek of andere verplichtingen. Het zou fantastisch zijn als dit lukt, want ik doe graag mijn eigen ding. En ik zie mezelf niet mijn hele leven in loondienst te werken.’

Niet blijven plakken

Donkersloot zou het niet verbazen als een aantal bedrijfjes die nu worden opgericht bij Lugus uitbreiden en uiteindelijk zorgen voor meer werkgelegenheid.’ Het is niet de bedoeling dat de studenten te lang bij Lugus blijven plakken, benadrukt hij. ‘De kosten zijn hier laag. We willen dat zo veel mogelijk studenten hier gebruik van kunnen maken. Hoe langer je lid bent, hoe hoger daarom de contributie wordt. Bedrijven kunnen zo doorgroeien naar een incubator zoals Area071 of Biopartner.’ Ook voor Donkersloot is Lugus tijdelijk, al is dat om een andere reden. ‘In september stop ik ermee, want dan begint mijn afstudeerstage bij instituut LION, het natuurkundig instituut van de universiteit.

(CR)

Partners

De Universiteit Leiden is partner van Lugus. Zij ondersteunt onder meer de vier studenten van het bestuur van Lugus met een beurs. Andere partners van Lugus zijn de Gemeente Leiden, De Hogeschool Leiden, Luris en Economie071.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.