Universiteit Leiden

nl en

Twee miljoen Europese subsidie voor educatief sterrenkundeproject

De Europese commissie heeft twee miljoen Euro ter beschikking gesteld voor EU Space Awareness, een project dat kinderen en tieners laat zien welke mogelijkheden er liggen in ruimtevaarttechnologie en basisschoolleerlingen inspireert op een leeftijd dat hun nieuwsgierigheid maximaal is en hun normen en waarden nog worden gevormd.

EUSPACE-AWE is een driejarig project en gaat van start in maart 2015 met tien partnerorganisaties en vijftien netwerkknoopunten in zeventien Europese landen en Zuid-Afrika. Het project wordt geleid door een team van de Leidse Sterrewacht, gecoördineerd door Prof. George Miley, Dr. Jarle Brinchmann en Pedro Russo.

EU Horizon 2020 programma

EUSPACE-AWE is één van slechts twee projecten die zijn geselecteerd voor subsidie uit zestien ingediende voorstellen, en kreeg een beoordeling van 14,5 uit 15. EUSPACE-AWE is het eerste project van de Universiteit Leiden dat subsidie ontvangt uit het nieuwe Horizon 2020 programma van de Europese Unie.

Docenten en lesmateriaal

De activiteiten zullen bestaan uit leerkrachtentraining, de ontwikkeling en verspreiding van lesmateriaal en evenementen met hoge impact voor docenten in het Europese parlement. EUSPACE-AWE gaat uitgebreide Europese netwerken benutten van scholen en wetenschapsmusea om docenten, scholen en het grote publiek te bereiken en gaat nauw samenwerken met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Alle talenten benutten

Speciale aandacht gaat uit naar het opwekken van interesse onder meisjes en etnische minderheden en het bereiken van kinderen in kansarme gemeenschappen, waar het meeste talent verloren gaat. Een uniek EUSPACE-AWE lessenpakket over de geschiedenis en prestaties van de islamitische wetenschap en technologie richt zich op kinderen uit Turkse of Noord-Afrikaanse migrantengemeenschappen.

Twee maatschappelijke uitdagingen

Professor George Miley van de Universiteit Leiden en oprichter en internationaal coördinator van zowel UNAWE als EUSPACE-AWE is erg blij met het nieuws: ‘EUSPACE-AWE gaat aan de slag met twee extreem belangrijke maatschappelijke uitdagingen – de noodzaak om meer jonge mensen te stimuleren om een carrière te kiezen in wetenschap en techniek en de noodzaak om het gevoel te versterken voor respect en tolerantie tussen verschillende etnische groeperingen.’

Onderwijs op alle niveaus

Pedro Russo, de internationale projectmanager van beide projecten, laat in een reactie weten: ‘Sterrenkunde en ruimtevaart zijn inspirerende high-tech disciplines die jonge mensen kunnen opwinden en motiveren en ze een nieuw perspectief kunnen geven. Met een combinatie van sociale, educatieve en wetenschappelijke doelen spelen UNAWE en EUSPACE-AWE een unieke rol in onderwijs op alle niveaus.’

Over de subsidie

EUSPACE-AWE bouwt voort op Universe Awareness (UNAWE), een innovatief project dat wordt ondersteund door de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) en de Leidse Sterrewacht, en de inspirerende aspecten van sterrenkunde gebruikt om jonge kinderen over de hele wereld te introduceren in de wetenschap en hun gevoel voor wereldburgerschap en respect te stimuleren. UNAWE ontving tussen 2011 en 2013 twee miljoen euro van de Europese Unie. De subsidie voor EUSPACE-AWE komt van het Enterprise and Industry Directorate van de Europese Commissie.

Links

UNAWE

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.