Universiteit Leiden

nl en

astroEDU-project van Leidse Sterrewacht wint Science Education Award

IAU astroEDU, een platform voor peer-reviewed, vrij toegankelijk sterrenkundig lesmateriaal dat is opgezet door de Leidse Sterrewacht, is beloond voor haar educatieve waarde met een prijs van Scientix - het Europese netwerk van wetenschapseducatie. De prijs werd uitgereikt voor het lesmateriaal Star in a Box, een activiteit waarmee middelbare scholieren de levenscyclus van sterren ontdekken en die is ontwikkeld door het Las Cumbres Observatory Global Telescope Network (LCOGT).

Zondag 26 oktober op de Scientixconferentie, die meer dan 600 educatoren bij elkaar bracht in Brussel, ontving astroEDU de eerste Scientix Award for Best Resources in Science, Technology, Mathematics and Engineering.

Star in a Box webapplicatie

De Star in a Box webapplicatie is gemaakt om docenten een spannende manier te bieden om les te geven over een fundamenteel, maar misschien onbekend onderwerp, met een sterke visuele impact. De app geeft sterren weer met verschillende massa’s terwijl ze een verandering doormaken tijdens hun leven. Sommige sterren leven een snel en dramatisch leven; andere veranderen maar heel weinig tijdens miljarden jaren. Het programma visualiseert de veranderingen in massa, grootte, helderheid en temperatuur van alle verschillende levensfasen.

‘De Scientix Award is een fantastische erkenning voor de benadering van astroEDU om wetenschapslesmaterialen te verbeteren,’ zegt Pedro Russo van de Leidse Sterrewacht en managing editor van astroEDU.

astroEDU werd minder dan een jaar geleden gelanceerd en is een platform dat educatoren in staat stelt om sterrenkundige lesmaterialen te ontdekken, beoordelen, verspreiden, verbeteren en hergebruiken. Het biedt een gratis peer-review dienst van professionals uit het onderwijs en de wetenschap. astroEDU is een project van het Office of Astronomy for Development van de Internationale Astronomische Unie en wordt gecoördineerd vanuit de Leidse Sterrewacht en het Las Cumbres Observatory Global Telescope Network (LCOGT) .

Scientix Awards

Scientix introduceert de Scientix Awards om de beste lesmaterialen eruit te lichten die gratis beschikbaar zijn voor educatoren en docenten. Meer dan honderd activiteiten vanuit heel Europa zijn beoordeeld door een panel van 15 educatoren. Het panel richtte zich op de toegevoegde pedagogische waarde, toegankelijkheid, integratie in curriculum, duidelijkheid en gebruik van technologie.

Scientix, een initiatief van de Europese Unie, promoot en ondersteunt een Europese samenwerking tussen STEM (science, technology, engineering and maths) docenten, educatie-wetenschappers, beleidsmakers en andere STEM-educatieprofessionals. Het project heeft een online portal opgebouwd om Europese STEM-educatieprojecten te verzamelen en hun resultaten te presenteren. Scientix organiseert verschillende workshops voor docenten en richt zich op het bereiken van nationale docentengemeenschappen en het bijdragen aan de ontwikkeling van nationale beleidsplannen voor een betere opname van onderzoekend leren en andere innovatieve benaderingen binnen wetenschaps- en wiskunde-onderwijs.

Links

Foto:  astroEDU managing editor Pedro Russo ontvangt de Scientix Award for Best Resources in Science, Technology, Mathematics and Engineering. Credit: Scientix

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.