Universiteit Leiden

nl en

Tosca Menten en UNAWE presenteren boek ‘Dummie de mummie en de ster Thoeban’

Zaterdag 20 september presenteerde kinderboekenschrijfster Tosca Menten haar nieuwe boek in de succesvolle reeks Dummie de mummie. Ze deed dat op een wel heel toepasselijke locatie; het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Deze aflevering van Dummies avonturen gaat over de sterren. Universe Awareness (UNAWE) heeft het boek samen met uitgeverij Unieboek geproduceerd.

De titel van het boek is ‘Dummie de mummie en de ster Thoeban’ en leidt Dummie en zijn vriend Goos naar Oostenrijk tijdens hun reis naar de sterren. Tijdens de boekpresentatie vertelde Tosca Menten de auteur hoe ze het verhaal schreef. ‘Ik had al bedacht dat Dummie in zijn nieuwste boek op wintersport ging,’ legt ze uit. ‘En toen kreeg ik een berichtje van de toen 10-jarige Marou Schouten, een van mijn ambassadeurs. Of ik Dummie niet een avontuur met sterren kon laten beleven, want Marou deed daar op school een project over en dat was reuze interessant.’

Leren door te doen

UNAWE organiseerde een activiteit voor kinderen rond het sterrenbeeld Orion omtrent de boekpresentatie. Orion speelt een grote rol in het boek. De kinderen konden eerst een Space Scoop over de ster Betelgeuze lezen om er vervolgens een gedicht over te schrijven. Zo leren de kinderen tegelijkertijd schrijven en over sterrenkunde. Dat laatste is ook wat Tosca wil bereiken met haar boek. ‘Door dit boek te schrijven ben ik zelf ook meer gaan nadenken over het enorme, prachtige heelal. Ik heb een sterren-app gedownload en ben naar de hemel gaan kijken. Wie dat doet, denkt volgens mij automatisch na over onze Aarde, dat maar een bolletje is in dat heelal. Op dat superkleine bolletje wonen wij met zijn allen. Dat is heel bijzonder en we moeten daar met elkaar zuinig op zijn. Ik hoop dat iedereen die Dummies zesde boek leest daar even bij stilstaat.’

Over Universe Awareness

UNAWE is een uniek programma dat de schoonheid en grootsheid van het heelal gebruikt om kinderen van 4-10 jaar te inspireren, met name uit kansarme situaties. Het project gebruikt sterrenkunde om een gevoel van perspectief en wereldburgerschap bij te brengen en de interesse voor wetenschap te stimuleren tijdens een cruciale periode in de ontwikkeling van een kind.

Links

EU Universe Awareness website

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.