Universiteit Leiden

nl en

Yannis Kyriakides wint hoofdprijs tijdens International Rostrum of Composers

Promovendus Yannis Kyriakides (Academie der Kunsten) heeft de hoofdprijs gewonnen tijdens de International Rostrum of Composers Award gewonnen voor zijn stuk voor cello, video en elektronica getiteld Words and Song without Words.

Words and Songs without Words

Het werk ging op 29 oktober 2012 in première in het Muziekgebouw aan 't IJ, uitgevoerd door celliste Larissa Groeneveld en uitgezonden door Omroep Max.

Het werk is een antwoord op een citaat uit een brief die componist Felix Mendelssohn in 1842 schreef aan Marc-André Souchay, waarin hij zijn positie aangaande de ‘Liederen zonder woorden’-cyclus uitlegt, de nadruk leggend op zijn van de norm afwijkende visie met betrekking tot de relatieve betekenis van woorden in relatie tot muziek. Volgens de componist gaat het stuk over de handeling van het spreken en de manier waarop de woorden weerklinken in het lichaam. De cello fungeert als een vervangende innerlijke stem; van buiten zal echter niemand kunnen vatten wat die stem precies zegt.

The International Rostrum of Composers(IRC) wordt georganiseerd door de International Music Council (IMC) met financiële ondersteuning van de deelnemende radionetwerken. Prof. Frans de Ruiter was president van de IMC van 1997 tot 2001 en van 2009 tot 2013. Het IRC is een internationaal forum van vertegenwoordigers van publieke radiozenders die jaarlijks samenkomen om hedendaagse muziek uit te wisselen en vervolgens uit te zenden. Al meer dan 60 jaar werkt dit forum aan het onder de aandacht brengen van het hedendaagse componeren. Ook dit jaar heeft het Rostrum zijn positie bewezen door te fungeren als een van de belangrijkste bijeenkomsten ten behoeve van de professionele uitwisseling tussen radioproducenten. Stukken die geselecteerd werden tijdens het Rostrum van 2013 werden meer dan 500 keer uitgezonden door deelnemende radiozenders en leden van de European Broadcasting Union.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.