Universiteit Leiden

nl en

LLP studenten aanwezig op het G20 Youth Forum

In de tweede week van mei zijn vier studenten van het Leiden Leadership Programme afgevaardigd naar het G20 Youth forum in Garmisch-Partenkirchen, Duitsland.

Hier hebben zij op hoog niveau meegediscussieerd over prangende kwesties die op de agenda stonden. De uitkomsten van het forum, een communiqué samengesteld door alle aanwezigen, is verstuurd naar onder andere de echte G20, de IMF, Wereldbank, OECD en VN. 

Vertegenwoordigers van de EU

LLP-studenten Mirrin Middelhuis, Rozetta Meijer en Monique van der Kooij (cohort 2013-2014) en Kanta Dihal (cohort 2012-2013) vertegenwoordigden de Universiteit Leiden op het G20 Youth Forum, dat plaats vond van 7 tot 11 mei in het pittoreske Alpenstadje Garmisch-Partenkirchen, Duitsland. Het forum was opgedeeld in een wetenschappelijke conferentie en een diplomatieke bijeenkomst, de G20 Youth Summit. Alle G20-landen hadden studenten afgevaardigd naar het forum.

Op de G20 Youth Summit is het de bedoeling dat studenten met elkaar om de tafel gaan zitten om aanbevelingen te schrijven, in een officieel communiqué, voor de echte G20. Omdat Nederland niet individueel lid is van de G20, vertegenwoordigden de Leidse studenten de EU. Monique deed dit in de committee Family and Career Opportunities for Young People, Kanta en Rozetta in de committee Accessibility of Education and Human Rights. De wetenschappelijke conferentie had als doel wetenschappelijke inzichten met elkaar te delen. Mirrin presenteerde haar onderzoek naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning tijdens de round table Social Affairs and Medicine.

'In de verte nog een besneeuwde bergtop'

De bijeenkomsten van de committees van de G20 Youth Summit waren een realistische simulatie, aangezien de committees twee dagen lang aan een stuk door van 9 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds zaten te discussiëren. Kanta: “We hebben in de verte nog een besneeuwde bergtop kunnen zien.” Hier bleek al snel dat degenen met het beste Engels ook het meeste hebben ingebracht. De Nederlandse studenten deden hier gelukkig niet voor onder. Het Conference programma vergde relatief minder tijd, maar dat mocht de pret niet drukken, Mirrin: “Erg interessant om te zien dat de discussie over de zelfredzame burger zoals nu plaatsvindt in Nederland ook buiten onze landsgrenzen gevoerd wordt”.

De wereld veranderen

Naast het harde werken was het programma gelukkig volgepropt met mooie extra’s: de openingsceremonie werd vergezeld van een complete fanfare, er was een galadiner met een klassiek concert én een avond in traditionele Beierse stijl. Voor dit laatste was de dresscode lederhosen/dirndl, hoewel je gelukkig ook in cocktail mocht komen.

Op de laatste dag werden de resultaten van zowel de G20 Youth Summit als de Conference gedeeld. Monique kreeg de eer om de eindresultaten van haar committee te presenteren. Veel aanbevelingen hadden te maken met onderwijs, wat niet direct een G20-onderwerp is, maar wat wel collectief het belangrijkste onderwerp werd gevonden. De organisatie heeft de aanbevelingen doorgestuurd naar de echte G20, maar ook naar het IMF, de World Bank, de OECD en de VN. “Eens kijken of we de wereld hebben veranderd.”

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.