Universiteit Leiden

nl en

Peer review platform voor sterrenkundelesmateriaal in de lucht

Een nieuw platform voor peer reviewed sterrenkundelesmateriaal is gelanceerd: AstroEDU. De plek voor docenten die op zoek zijn naar lesmateriaal over sterrenkunde. Professionals uit het onderwijs en de wetenschap bieden een gratis peer review service aan om hoge kwaliteit te garanderen.

Verbeteren lesmateriaal

Pedro Russo, hoofdredacteur van AstroEDU, licht toe: ‘Er bestaan honderdduizenden onderwijsactiviteiten over sterrenkunde, maar de kwaliteit ervan varieert enorm. Door gebruik te maken van het herkenbare peer review systeem van wetenschappelijke tijdschriften, kan AstroEDU de kwaliteitsstandaard, zichtbaarheid en bereikbaarheid verbeteren, terwijl deze lesmaterialen ook betrouwbaarder worden.’

Activiteiten

AstroEDU richt zich op handleidingen van activiteiten en andere lesmateriaal op het gebied van sterrenkunde die gemaakt zijn door docenten en onderwijsspecialisten. Bij elk van de AstroEDU-activiteiten zorgen een onderwijzer en een sterrenkundige voor een peer review, om zo een hoge kwaliteit te garanderen. Alle materialen die bekeken en waar nodig aangepast zijn, komen in een gratis database. Ze zijn gratis beschikbaar in verschillende formaten, van printvriendelijke PDF’s tot documenten die geschikt zijn voor smartphones.

Zoeksysteem

Het portaal bevat een simpel en veelzijdig zoeksysteem waarin gebruikers naar activiteiten kunnen zoeken door te filteren op eigenschappen; bijvoorbeeld leeftijd, onderwerp, niveau, tijd of kosten. Een van de hoofddoelen van het AstroEDU-project is om het gebruik van sterrenkundelesmateriaal wereldwijd te promoten. AstroEDU moedigt onderwijskundigen aan om de activiteiten die zijn gepubliceerd op AstroEDU aan te passen aan de betreffende taal en cultuur. De lancering van de Nederlandse versie van AstroEDU staat gepland voor begin 2014. 

AstroEDU is een project van het IAU Office of Astronomy for Development. AstroEDU is geïmplementeerd door Universe Awareness, LCOGT en de Universiteit Leiden en is gedeeltelijk gefinancierd door de Europese Unie

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.