Universiteit Leiden

nl en

Donderdag 5 september tweede Nationale iSPEX-meetdag

Geen wolkje te zien aan een strakblauwe hemel. Het was donderdag een ideale dag om fijnstof te meten met uw smartphone. De tweede nationale iSPEX-meetdag is een feit.

De succesvolle eerste meetdag op 8 juli leverde bijna 6000 metingen op van deelnemers die met behulp van het iSPEX-opzetstukje op hun smartphonecamera opnamen maakten van de blauwe lucht en het fijnstof daarin. De dag erna kwamen nog eens enkele duizenden metingen binnen. Toch besloot de organisatie een extra meetdag te houden omdat de eerste meetdag in de zomervakantie viel, en zowel scholen als sommige vakantiegangers niet konden deelnemen. ‘Maar het is sowieso interessant om op zoveel mogelijk dagen gedurende het jaar te meten’, zegt iSPEX-teamleider Frans Snik. ‘Zo krijgen we een idee van de effecten van wisselende omstandigheden op de iSPEX-metingen. Het is goed mogelijk dat we in de toekomst de deelnemers vaker een verzoek zullen doen metingen te verrichten. Overigens zijn alle ingezonden metingen welkom.’

Analyse van de metingen

De analyse van de - voor het overgrote deel bruikbare - gegevens van de eerste meetdag is in volle gang. Volgens Snik kan er veel informatie worden gehaald uit de tot nu toe verzamelde data, ‘maar het zou geweldig zijn om die uit te breiden met een dag met heel andere omstandigheden. Dus we vragen iedereen donderdag weer te meten! De eerste resultaten hopen we binnen enkele maanden gereed te hebben voor publicatie, maar daarna zullen nog meer analyses volgen.’

Metingen in de ochtend en de middag

De deelnemers die zich voor het citizen scienceproject hebben aangemeld, krijgen vandaag een e-mail en een push-bericht via de app. Om de metingen binnen één gebied goed te kunnen vergelijken, wordt de deelnemers gevraagd in ieder geval ‘s ochtend en ‘s middags een meting te doen volgens de instructie. Vaker meten mag ook! Tijdens de meetdag op 5 september zijn de publieksmetingen live te volgen.

Waarom meten?

Het primaire doel van het iSPEX-experiment is om te onderzoeken hoe nauwkeurig de massale iSPEX-metingen zijn, en welke aanvullende informatie over fijnstof ze opleveren. Om die reden is een groot aantal metingen op één dag vereist, naast de inzet van professionele apparatuur.

Academische Jaarprijs

Het unieke citizen science-project is mogelijk doordat iSPEX (een project van Universiteit Leiden, NOVA, SRON, KNMI en RIVM) vorig jaar de Academische Jaarprijs heeft gewonnen, en dankzij steun van de partners Longfonds, CNG Net, Kijk en Avantes. Alle 10.000 geproduceerde opzetstukjes zijn verspreid. De leden van het iSPEX-team zijn allen werkzaam in de ontwikkeling of het gebruik van instrumentatie en interpretatiemodellen voor onderzoek aan de aarde, andere planeten in ons zonnestelsel en planeten rond andere sterren.

Instructievideo

Links

Website iSPEX

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.