Universiteit Leiden

nl en

Leiden neemt deel aan Europees educatief wetenschapsproject ‘Teaching Science Through Mystery’

Het project Teaching Enquiry with Mysteries Incorporated (TEMI) heeft een subsidie binnengehaald van de Europese Unie van €3,5 miljoen. In de komende drie jaar moet dit de manier waarop wetenschap in de klas wordt gebracht totaal veranderen. De Leidse Sterrenwacht is coördinator van het TEMI-project in Nederland.

De universele aantrekkingskracht van goocheltrucs, mythes en mysteries zal worden gebruikt om een passie voor wetenschap te ontwikkelen bij schoolkinderen in Europa. Dertien Europese instituten werken samen om nieuw materiaal voor wetenschapsonderwijs te maken en trainingssessies te organiseren voor middelbare schooldocenten.

Wetenschap verkennen door mysteries op te lossen

De hoofdcoördinator van TEMI, Peter McOwan van Queen Mary University in Londen, legt uit: ‘Mensen vinden het leuk om mysteries op te lossen. De populariteit van Tv-programma’s, boeken en films waarbij het plot langzaam wordt onthult door nieuwe en voorheen onbekende feiten kenbaar te maken, geeft aan hoe aantrekkelijk het is. Ons project probeert de kracht te benutten van goocheltrucs, mythes en mysteries en zo Europese leerlingen de kans te geven om hun onderzoekende vaardigheden te ontwikkelen en de achterliggende wetenschap te verkennen.’ 

Materialen en docententrainingen ontwikkelen

Het TEMI-project gaat uit van de methode van onderzoekend leren voor het ontwikkelen van de materialen en docententrainingen; de docent presenteert een wetenschappelijk probleem, waarna de leerlingen zelf met een oplossing moeten komen, gevolgd door een uitleg van de docent.

Voortbouwen op succes van EU Universe Awareness

Pedro Russo, TEMI-projectmanager in Nederland, legt uit: ‘Voor het TEMI-programma zal de Leidse Sterrewacht voortbouwen op het succes van het huidige basisschoolproject EU Universe Awareness en dit uitbreiden naar het middelbaar onderwijs. Sterrenkunde is een van de oudste fundamentele wetenschappen en het blijft continu mysteries onthullen over ons fascinerende heelal.’ In samenwerking met de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) zal de Leidse Sterrewacht onderwijsmateriaal en docententrainingen ontwikkelen over sterrenkunde, gebaseerd op de benadering van TEMI.

Samenwerking

TEMI zal ook nauw samenwerken met reeds bestaande onderwijsnetwerken, om activiteiten te ontwikkelen die lokale mythes en mysteries gebruiken. Hiermee hoopt het project leerlingen enthousiast te krijgen voor wetenschap. In december wordt een pilotactiviteit gehouden tijdens de Woudschouten Natuurkunde Didactiek Conferentie. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.