Universiteit Leiden

nl en

ERC Starting Grant voor prof.dr. Remco Breuker

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker onderzoekt dankzij deze subsidie van de European Research Council hoe beide Korea’s en China strijden om het oude Mantsjoerije.

Van wie is de geschiedenis van Mantsjoerije?

Dit multidisciplinaire project gaat over de vraag hoe de antieke geschiedenis van wat vroeger Mantjsoerije heette (en nu Noordoost China is) hedendaagse percepties van identiteit in Korea en China beïnvloedt. Breuker: ‘Er woedt al jaren een strijd tussen China en Zuid-Korea over wie zich de legitieme 'eigenaar' van de geschiedenis van de Mantsjoerijse staten mag noemen. De strijd gaat puur om geschiedenis want territoriaal eigendom wordt niet betwist.’ Breuker zal de komende vijf jaar onderzoeken hoe deze strijd zich heeft uitgebreid naar informele geschiedschrijving op internet, TV, in film en in literatuur.

 

Ook zal de onderzoeksgroep bestuderen hoe staatsinstituten geschiedschrijving beïnvloeden en wat de rol is van Noord-Korea. Breuker: ‘Een claim op de geschiedenis van Mantsjoerije is essentieel voor de legitimiteit van het Noord-Koreaanse regime en laat juist die geschiedenis nu zwaar worden bevochten door China en Zuid-Korea.’

Het project ‘A War of Words: What Ancient Manchuria Does to Korea and China Today’ wordt gehonoreerd met 1,5 miljoen euro. Hiermee kan Breuker vier promovendi en een postdoc aantrekken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.