Universiteit Leiden

nl en

Ruim 9000 mensen in de startblokken voor iSPEX-meting in afwachting van zonnige dag

De geüpdatete versie van de iSPEX-app is nu verkrijgbaar in de App Store. Alle ruim 9000 iSPEX-deelnemers hebben vandaag een e-mail gekregen met informatie over de meetdag. Die wordt gehouden zodra er een dag met onbewolkt en zonnig weer is. Tussen de aankondiging van de meetdag en de meetdag zelf zit 48 uur. De meetdag langer van tevoren uitroepen is helaas niet mogelijk: het Nederlandse weer is daarvoor te veranderlijk.

In de update van de app is een aantal kinderziektes opgelost dat bij testmetingen met blauwe luchten in de afgelopen weken aan het licht kwam, vooral ook dankzij meer dan 1600 spontane testmetingen van deelnemers! De kleurcode die de app als eerste inschatting van de luchtkwaliteit gaf, werkte niet helemaal goed. Dat had overigens geen invloed op de metingen zelf, die al een heleboel waardevolle data hebben opgeleverd. De meting zal met de update van de app eenvoudiger kunnen worden uitgevoerd.

Hoe werkt het

Bekijk een nieuw filmpje beschikbaar waarop de meting wordt uitgelegd.  
Op ispex.nl staat een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden.

Deelnemers die de app al hebben geïnstalleerd, kunnen via de updates in de App Store de update downloaden. Het is ook mogelijk de app te updaten door deze link te openen op de telefoon.

Nationale meetdag

Indien het Nederlandse weer roet in het eten gooit en we in juni geen onbewolkte, zonnige dag krijgen, dan is een meetdag toch nog mogelijk. Een alternatief is om te meten op een dag met iets minder ideale omstandigheden, en in september een massale meting te houden.

Ook als de nationale meetdag wél bij een strakblauwe hemel kan plaatsvinden, komt er, afhankelijk van de uiteindelijke resultaten, mogelijk een vervolgmeetdag. Iedereen wordt daarom verzocht het iSPEX-opzetstukje te bewaren!

iSPEX won in oktober 2012 de Academische Jaarprijs en met het prijzengeld konden 10.000 iSPEX-opzetstukjes worden geproduceerd en verspreid, om zo een uniek citizen science-experiment voor Nederland mogelijk te maken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.