Universiteit Leiden

nl en

NWO-subsidie voor Mattias Brand

Mattias Brand heeft in het kader van het programma "Promoties in de Geesteswetenschappen" van NWO een door Prof.dr. Ab de Jong aangevraagde subsidie verworven voor een onderzoeksproject over het Manicheïsme in vierde-eeuws Egypte.

Het succes van een uitgestorven religie

Religies zijn al eeuwenlang met elkaar in competitie. Hoe doen ze dat? Waarom zijn sommige religies aantrekkelijker dan andere? Onlangs opgegraven teksten van een van de snelst groeiende religies uit de late oudheid, het Manicheïsme, helpen deze vragen te beanwoorden.

De titel van het project luidt 'Manichaeans and Others in Fourth-Century Egypt: the Mechanisms of Religious Change in Late Antiquity'. Het onderzoek richt zich op een omvangrijke verzameling Manichese teksten die vrij onlangs gevonden zijn in het Egyptische dorp Kellis. Dit zijn niet alleen de oudste Manichese teksten die tot nu toe gevonden zijn, maar ook qua inhoud en achtergronden de meest diverse: naast religieuze teksten beschikken we nu voor het eerst ook over meer persoonlijke documenten (vooral brieven). Deze werpen een volstrekt nieuw licht op allerlei vragen rond de organisatie, verspreiding en geschiedenis van het Manicheïsme.

Mattias Brand
Brand rondde in Utrecht zijn BA geschiedenis af en begon daarna in Leiden aan de MA History en vervolgens de researchmaster Classics and Ancient Near Eastern Civilizations.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.