Universiteit Leiden

nl en

Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden wint ‘European Law Moot Court Competition’

Op 12 april 2013 heeft het Leidse team de Europese Moot Court Competitie gewonnen voor het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dit is zonder meer een historisch moment.

Het Leidse team, dat zichzelf de toepasselijke naam ‘Lex Appeal’ heeft gegeven, bestond uit studenten uit de LL.M. advanced programma in European and International Business Law:  Caroline Francquet, Liesbeth Fierens, Henry Nelen en Jared Martin. Lex Appeal werd gecoacht door  Dr. Moritz Jesse en Clio Zois, beiden werkzaam bij het Europa Instituut van de Universiteit Leiden. Tijdens de finale, die de afgelopen vrijdag plaatsvond voor de Grote Kamer van het Hof van Justitie in Luxemburg voor negen rechters van het Hof, was het team in staat om deelnemers uit Berlijn (FU), Aix en Provence en Leuven (KU) achter zich te laten. Het is voor het eerst dat een team uit Leiden deze prestigieuze moot court competitie op het gebied van EU recht wint. 

Op vrijdagochtend heeft Caroline Francquet hoge punten behaald als verweerder in de halve finale tegen Berlijn. Hierdoor kon het team zich kwalificeren voor de finale. In de laatste ronde op vrijdagmiddag moest Henri Nelen het opnemen tegen zijn tegenstander afkomstig uit Katholieke Universiteit te Leuven. Na een zenuwslopende finale, waarbij volgens de rechters deelnemers een geweldige kennis van EU recht en bijzonder goede pleitvaardigheden hebben getoond, is Leiden uitgeroepen tot winnaar van de ‘European Law Moot Court Competition 2012/2013’. 

Deze competitie is de meest prestigieuze op het gebied van EU recht. Studenten afkomstig uit honderden (vooraanstaande) rechtenfaculteiten wereldwijd nemen ieder jaar deel aan deze competitie, om  een fictieve casus over EU recht in een geschreven en mondelinge fase van de competitie op te lossen.  Geschreven en mondelinge bijdragen dienen hierbij zowel in het Engels als in het Frans te worden gepresenteerd. De competitie had in het jaar 2012/2013 betrekking op het oplossen van geschillen van EU recht en nationaal recht op het gebied van mededingingsrecht. Slechts de vier beste teams kunnen zich kwalificeren voor de deelname aan de Europese Finale voor het Hof van Justitie in Luxemburg. Dit jaar viel de ‘All European Final’ in Luxemburg samen met de 25e verjaardag van de moot court competitie. Een grote groep alumni die de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan de competitie zijn tijdens deze gelegenheid bij elkaar gebracht. 

Alles omvattend, gezien hun historische overwinning, hebben de coaches van het team, het LL.M. programma voor European and International Business Law, evenals de Faculteit Rechtsgeleerdheid van Universiteit Leiden alle reden om trots te zijn op Lex Appeal.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.