Universiteit Leiden

nl en

Duizenden aanmeldingen voor iSPEX-meetdag

Op een zonnige dag tussen medio mei en eind juni gaat Nederland massaal metingen verrichten aan fijnstof in de lucht met behulp van het iSPEX-opzetstukje op de smartphone-camera.

Sinds februari van dit jaar hebben al duizenden Nederlanders zich aangemeld voor deelname aan de landelijke iSPEX-meetdag. De komende twee weken hebben geïnteresseerden dus de laatste mogelijkheid om een opzetstukje te bestellen; de inschrijvingstermijn van iSPEX loopt tot eind april. De productie van 10.000 opzetstukjes is in volle gang; ze worden rond half mei verstuurd, en dan is ook de bijbehorende gratis app klaar.

Aanmelden voor citizen science-project en opzetstukjes bestellen

De exacte datum van de nationale meetdag is nog niet bekend. Voor het experiment is boven heel Nederland een grotendeels blauwe lucht noodzakelijk. De aankondiging van de nationale iSPEX-dag wordt twee dagen van tevoren gedaan. Alle deelnemers krijgen een e-mail, en een push-notificatie via de app. Er worden twee meetmomenten gehouden, één in de ochtend van 8:00 - 10:00 uur en één in de middag van 16:00 - 18:00 uur. Maar, vaker meten mag ook. De metingen worden direct centraal verwerkt in een kaart van Nederland. Na de meetdag worden de publieksmetingen gecombineerd met fijnstofmetingen van wetenschappelijke apparatuur, waaronder het SPEX-instrument dat binnen de iSPEX-groep is ontwikkeld.

Prijsvraag voor scholen

Ook scholieren worden uitgenodigd mee te doen met de landelijke meetdag. Voor scholen is een prijsvraag uitgeschreven met als hoofdprijs een bezoek van het NOVA Mobiel Planetarium. Meer hierover en informatie over het educatieve iSPEX-materiaal is te vinden op ispex.nl/educatie.

Waarom dit unieke citizen science-project?

Met het iSPEX-experiment wordt onderzocht hoe nauwkeurig de massale iSPEX-metingen zijn en welke additionele informatie ze opleveren. Daarvoor is een groot aantal metingen op één dag vereist. Afhankelijk van de uitkomsten van het experiment, worden er in de toekomst meer meetdagen georganiseerd. Deelnemers wordt gevraagd het iSPEX-opzetstukje te bewaren voor deze eventuele vervolgmetingen. Een bredere verspreiding van iSPEX binnen Europa behoort ook tot de mogelijkheden. Diverse landen hebben al belangstelling getoond.

 

Het unieke citizen science-project is mogelijk doordat iSPEX, een project van Universiteit Leiden, NOVA, SRON, KNMI en RIVM, vorig jaar de Academische Jaarprijs heeft gewonnen en dankzij steun van de partners, Longfonds, CNG Net, Sanoma en Avantes. De leden van het iSPEX-team zijn allen werkzaam in ontwikkeling of gebruik van instrumentatie en interpretatiemodellen voor onderzoek aan de aarde, andere planeten in ons zonnestelsel en planeten rond andere sterren.

Links

Aanmelden voor het project en bestellen van iSPEX-opzetstukjes: longfonds.nl/ispex
www.iSPEX.nl
Twitter: @iSPEXnl
Facebook
YouTube: www.youtube.com/iSPEXnl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.