Universiteit Leiden

nl en

Astronomers vs. Kids met Nobelprijswinnaar Prof. Brian Schmidt

EU-Universe Awareness, een sterrenkundig onderwijsprogramma voor kinderen dat deel uitmaakt van de Leidse Sterrewacht, presenteert een spannende nieuwe bron voor educatief materiaal: Astronomers vs. Kids. Deze gloednieuwe serie bestaat uit korte educatieve video’s die gemaakt zijn om leraren te helpen spannende onderwerpen over astronomie in de klas te introduceren. Ook leren ze fundamentele vragen over het universum te beantwoorden en bij jonge leerlingen een passie voor astronomie te ontwikkelen.

Met behulp van echte wetenschappers, werkend in de voorhoede van de astronomie, wil de serie laten zien dat astronomie geen verouderd onderwerp is, in tegenstelling tot wat veel kinderen denken. Het is juist actief en spannend en er zijn nog veel vragen onbeantwoord.

De eerste twee afleveringen

Vandaag brengt EU-UNAWE de eerste twee afleveringen uit, getiteld: “Supernovas” en “The Expanding Universe”. Professor Brian Schmidt, winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde in 2011, is in beide video’s speciaal te gast, samen met een publiek van enthousiaste basisschoolleerlingen tussen de 9-10 jaar oud, afkomstig van The American School in Den Haag. Tijdens de afleveringen legt Schmidt zijn ontdekking van de versnellende uitdijing van het heelal uit en probeert antwoorden te geven op belangrijke vragen zoals “Hoe meet je afstanden in de ruimte?”, “Zet het Universum uit?” en “Wat was er voor de Big Bang?”.

Masterstudent Remco van Schadewijk is regisseur

Opnames vonden plaats in het Lorentz Centrum en de wiskunde bibliotheek van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden gedurende Schmidt’s bezoek aan de Leidse Sterrewacht in December vorig jaar. De regisseur is Remco van Schadewijk, een Masterstudent aan Universiteit Leiden, die als onderdeel van zijn specialisatie Science Communication & Society een stage doet bij EU-UNAWE. Hij zal zich concentreren op het ontwikkelen van een videoformaat om de wonderen van het Universum uit leggen aan kinderen en daarnaast meer afleveringen voor Astronomers vs. Kids produceren. Met de vele prestigieuze astronomen die de Universiteit Leiden bezoeken, hopen we met meer van hen samen te werken in de toekomst. Blijf dus uitkijken naar nieuw educatief materiaal van EU-UNAWE!

Astronomers vs. Kids: Supernovas

Astronomers vs. Kids: The Expansion of the Universe

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.