Universiteit Leiden

nl en

Bèta’s en bedrijfsleven ontmoeten elkaar op Bètabanenmarkt

Honderden bètastudenten kwamen op 20 februari naar het Gorlaeus Laboratorium voor de 29e editie van de Bètabanenmarkt. Deze carrièrebeurs voor en door studenten van de exacte wetenschap is dé plek waar bèta’s hun droombaan in het bedrijfsleven vinden. En andersom: bedrijven lopen er misschien hun droombèta tegen het lijf.

Ballonvaarder

Harmen Jousma, manager en voorzitter van het traject Science Based Business (SBB), begint zijn openingspraatje met een anekdote. ‘Weet u waar ik ben?’ vraagt een verdwaalde ballonvaarder aan een man op de grond. ‘Ja, u bevindt zich in een mandje vijftig meter boven de grond,’ antwoordt de man. ‘Aha, u bent een wetenschapper!’, roept de ballonvaarder. ‘Ja, hoe weet u dat?’ De ballonvaarder: ‘Alles wat u me vertelt klopt. Alleen kan ik er niets mee, want ik ben nog steeds verdwaald.’ ‘In dat geval bent u een manager.’ Verbaasd kijkt de man vanuit zijn ballon naar beneden en zegt: ‘Dat klopt, hoe weet u dat?’ ‘Simpel!’, zegt de wetenschapper, ‘U heeft geen idee waar u bent of naar toe gaat en als ik u niet kan helpen, geeft u mij daarvan de schuld.’

Bèta’s hard nodig

Studenten met een bèta-achtergrond zijn hard nodig binnen het bedrijfsleven, is de boodschap van Jousma’s verhaal. Johanna Seitz, biologiestudent en lid van de SBB Student Board, legt uit waarom: ‘Bèta-studenten hebben tijdens hun studie een sterk analytisch vermogen ontwikkeld. Ze zijn creatief en oplossingsgericht. Dat zijn waardevolle eigenschappen voor een bedrijf.’

Schakel tussen business en ICT

Zoals voor KPN Consultancy, dat als een van de 22 bedrijven met een standje op de markt staat. ‘Wij zijn een ICT-bedrijf overgenomen door KPN’, vertelt recruiter Mandy Klemann. ‘We zijn op zoek zijn naar werknemers met een technische achtergrond, die een schakel vormen tussen business en ICT.’ Ook zadenbedrijf Rijk Zwaan zoekt bèta’s en het liefst biologen. ‘Voor de veredeling van zaden en het maken van nieuwe groenterassen’, legt recruiter Joska Dekker uit. ‘Momenteel hebben wij zo’n 30 vacatures.’

Workshops en tips

Naast ‘Bedrijf zoekt bèta’ waren er voor de studenten ook workshops te volgen. ‘Heel handig,’ vertelt Suzanne de Kreij, zesdejaars student Biomedische Wetenschappen die haar cv door TOPdesk liet checken, ‘ik heb nog een paar nuttige tips gehad.’ Ralph Bos, derdejaars Informaticastudent, volgde de workshop Eerst de Klas, waarin academici worden omgeschoold tot leider en eerstegraads docent. ‘Niet echt iets voor mij’, geeft Ralph toe, maar als we dagopener Jousma mogen geloven is dat juist goed: ‘Ook weten wat je niét wilt, helpt uiteindelijk bij de zoektocht naar wat je wél wilt.’

Geslaagde dag

Esmee Kok, voorzitter van de organisatie van de Bètabanenmarkt, kan terugkijken op een geslaagde dag. ‘Naar schatting zijn er rond de 500 bezoekers geweest.’ Wat er beter kan? ‘Er waren nu vooral consultancybedrijven vertegenwoordigd, maar we hopen dat er volgend jaar hopen ook (bio)medische bedrijven van het Bioscience Park van de partij zijn.’

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.