Universiteit Leiden

nl en

2012 Even voorstellen: Inge Ligtvoet

Inge Ligtvoet is sinds 1 oktober als promovenda aan het Instituut verbonden.

"Ik ben geboren in Waalwijk en opgegroeid in het feeërieke Kaatsheuvel. Mijn familie is nuchter en erg honkvast, maar ik bleek minder aan het bekende gehecht. Ik studeerde korte tijd psychologie in Tilburg, besloot in 2005 naar Afrika te vertrekken en toen ik na een maand of vier weer terug was, schreef ik mij in Leiden in voor de studie Nederlands. Al snel kwam ik in contact met studenten Talen en Culturen van Afrika die vol enthousiasme vertelden over hun lessen Swahili en Afrikaanse geschiedenis. Dát wilde ik ook! En dus besloot ik mezelf een jaar later aan deze studie te wagen. Naast Nederlands natuurlijk, want thuis hadden ze inmiddels wel genoeg van mijn wispelturigheid. In 2009 behaalde ik voor beide studies mijn bachelordiploma. 

Blij dat ik eindelijk mijn volledige aandacht aan de studie van Afrika kon geven, begon ik later dat jaar aan de research master African Studies, ook in Leiden (toch honkvast!). Ik was tijdens mijn bachelor geïnteresseerd geraakt in religie, spiritualiteit en Nigeria. Die fascinatie werd verder gevoed door een BBC-documentaire over kindheksen in zuidoost Nigeria. In 2010 vertrok ik daarom voor mijn MA-onderzoek naar de historische stad Calabar, waar ik onderzoek deed naar hekserij in de context van algehele (spirituele) onzekerheid in een maatschappij die is aangetast door allerlei vormen van geweld en oppressie. 

Na mijn afstuderen heb ik een jaar gewerkt op de beleidsafdeling van de Faculteit Geesteswetenschappen en bij de dienst Onderwijs- en Studentzaken. Daarnaast schreef ik in mijn vrije tijd een voorstel voor promotieonderzoek, omdat ik uiteindelijk toch graag terug de wetenschap in wilde. Gelukkig duurde het niet lang voordat ik een plek had gevonden. En wat voor een! Binnen het Vici-programma van Mirjam de Bruijn mag ik mij de komende vier jaar bezig gaan houden met oude en nieuwe (sociale) media en religie, en hun invloed op de politieke mobilisatie van jongeren in zuidoost Nigeria en zuidwest Kameroen. 

Ik kijk ernaar uit om de komende jaren ervaringen en kennis te delen met de collega’s van het Instituut!"

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.