Universiteit Leiden

nl en

Even voorstellen: Sanne Ravensbergen

Sanne Ravensbergen is sinds 1 september 2011 verbonden aan ons Instituut en doet onderzoek naar de ontwikkeling van het koloniaal strafrecht in Nederlands-Indië van 1816 tot 1918.

Mijn wiegje bungelde aan het plafond van een oer-Hollandse woonboot, maar toch - of misschien wel juist daardoor – was ik al vroeg gefascineerd door verhalen over verre en ‘exotische’ oorden. Gedurende mijn studietijd in Leiden interesseerde ik mij in toenemende mate voor de geschiedenis van Zuidoost Azië en in het bijzonder Indonesië. Daarnaast volgde ik voornamelijk vakken over geweld en etniciteit. Ik combineerde mijn studie Geschiedenis met de freelance journalistiek, onder andere bij universiteitskrant  Mare en het blad  Internationale Samenwerking (IS). Daarnaast werkte ik voor het Tong Tong Festival, het theaterprogramma van de Pasar Malam Besar in Den Haag. Tijdens dit Indische festival – een waar oral history paradijs - interviewde ik gedurende zes jaar een enorme diversiteit aan mensen, bijna allemaal met een verleden in Nederlands-Indië. Wat mij daarbij het meest duidelijk werd, was de complexiteit van de koloniale samenleving, waarbij verschillende groepen dezelfde gebeurtenissen totaal anders beleefden. 

Hierdoor geboeid, schreef ik mijn BA-werkstuk over de Peniwen-affaire: volgens de journalisten van toen en de dorpsinwoners van nu. Voor dit onderzoek - naar de beeldvorming over en de herinnering aan een ‘exces’ tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië - bezocht ik op Java het dorp Peniwen. Voor mijn MA-scriptie ging ik verder terug in de tijd en onderzocht ik doodstrafzaken uit de eerste helft van de 19e eeuw. Een toekomst in de wetenschap had ik eigenlijk nooit voor ogen gehad, maar bij het zien van zoveel uniek en interessant materiaal in het archief van Jakarta ging het toch kriebelen. Dankzij een NWO-beurs mag ik mij nu verder gaan verdiepen in de ontwikkeling van het koloniaal strafrecht in Nederlands-Indië van 1816 tot 1918. Juist in de rechtszaal werd het complexe en multi-etnische karakter van de koloniale staat scherp zichtbaar. Ik kijk er dan ook naar uit om deze bijzondere strafzaken uitgebreid te gaan onderzoeken! Promotor van dit promotieonderzoek is Prof. dr. Wim van den Doel. Ik word daarnaast begeleid door historicus dr. Alicia Schrikker en jurist dr. mr. Adriaan Bedner (Van Vollenhoven Instituut). 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.