Universiteit Leiden

nl en

2011 Dick Raaijmakers winnaar Kunst+Techniek-prijs 2011

Componist en theatermaker Dick Raaijmakers ontvangt de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2011 voor zijn gehele oeuvre. Op 10 november 2011 vindt de prijsuitreiking plaats in de Bergkerk te Deventer. Aansluitend wordt de bijbehorende expositie geopend die tot 4 december 2011 te bezoeken is.

Componist en theatermaker Dick Raaijmakers ontvangt de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2011 voor zijn gehele oeuvre. Op 10 november 2011 vindt de prijsuitreiking plaats in de Bergkerk te Deventer. Aansluitend wordt de bijbehorende expositie geopend die tot 4 december 2011 te bezoeken is.

Dit jaar bestaat de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek tien jaar. De onafhankelijke jury heeft in dit jubileumjaar bewust gekozen Dick Raaijmakers voor te dragen. ‘Wij willen dit jaar graag een zeer bijzonder kunstenaar eren die misschien geen belofte meer is maar wiens werk wel een belofte inhoudt. Het grote van Dick Raaijmakers is dat hij altijd een pionier is gebleven en zich van grenzen weinig heeft aangetrokken. Muziek, beeldende kunst, theater, poëzie, hij bracht ze samen en in alle kunsten was hij even thuis of even vreemd. Raaijmakers werk bevat een zekere sprezzatura. Hij is van het zeldzaam soort kunstenaars dat ook leken beïnvloedt’, aldus de jury.

Markant en inspirerend kunstenaar

Dick Raaijmakers (1930) is een Nederlandse componist, theatermaker en theoreticus. Hij is één van de grondleggers van de Nederlandse elektronische muziek in de jaren vijftig en was als ‘multimediakunstenaar’ zijn tijd ver vooruit. De werken en installaties, muziek- en theaterperformances van Dick Raaijmakers zijn van een dusdanige originaliteit dat ze wereldwijde bekendheid genieten. Zijn manier van denken en kijken is voor velen een inspiratiebron en van grote betekenis voor jongere generaties kunstenaars.

Raaijmakers studeerde piano aan conservatoria in Tilburg en Den Haag. Van 1954 tot 1960 was hij werkzaam bij Philips in Eindhoven op elektro-akoestisch gebied. Onder het pseudoniem Kid Baltan (een omkering van ‘Natlab Dik’, Raaijmakers’ bijnaam), realiseerde hij de eerste populaire elektronische muziek ter wereld. Dit verzamelde werk is uitgebracht op de cd-box ‘Popular Electronics. Early Dutch electronic music from Philips Research Laboratories, 1956-1963’. Vervolgens was Raaijmakers van 1960 tot 1962 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Van 1963 tot 1966 werkte hij samen met Jan Boerman in een eigen studio voor elektronische muziek in Den Haag. Tot aan zijn pensionering in 1995 was hij als docent en gastdocent werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij de compositieafdeling, het Instituut voor Sonologie en de Interfaculteit ArtScience. In 2005 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit Leiden.

Raaijmakers is de schepper van vele elektronische composities, ‘instructiestukken’ voor strijkensembles, fonokinetische objecten, ‘grafische methodes’ voor tractor en fiets, beeldende kunst, muziekscenische composities en muziektheaterproducties. Hij geldt als samenbrenger van disciplines als beeldende kunst, film, literatuur en theater met de wereld van de muziek. Dick Raaijmakers bracht zijn ideeën ook tot uiting in talloze lezingen, artikelen en boeken. In 2007 verscheen een uitgebreide monografie over het complete werk van Dick Raaijmakers.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.