Universiteit Leiden

nl en

ERC Advanced Grant voor sterrenkundige Huub Röttgering

Sterrenkundige Huub Röttgering, directeur van de Sterrewacht Leiden, heeft een ERC Advanced Grant gekregen om te bestuderen hoe en wanneer de eerste quasars, melkwegstelsels, en clusters van melkwegstelsels gevormd werden.

Quasars zijn melkwegstelsels die in het centrum een zeer helder object herbergen. Het licht van dit object wordt uitgestraald door materie dat in de richting van een massief zwart gat valt. Clusters van galaxies bestaan uit vele duizende melkwegstelsels en zijn de meest massieve objecten in het heelal. Een van de meest fundamentele vragen in de sterrenkunde is hoe en wanneer clusters van melkwegstelsels en quasars gevormd werden. Een steeds sterker wordend vermoeden is dat de vorming van beide soorten van stelsels hand in hand gaan.

LOFAR

Röttgering gaat bij zijn onderzoek gebruik maken van LOFAR. LOFAR (Low Frequency Array) is een revolutionaire, nieuwe radiotelescoop die in Nederland gebouwd wordt. De telescoop bestaat uit 25.000 antennes verspreid over 48 velden in Noord-Nederland, Duitsland, Zweden, Frankrijk en Engeland. LOFAR zal in staat zijn uniek gevoelige waarnemingen te verrichten op de allerlaagste radiofrequenties. Uit de analyse van die waarnemingen zijn nieuwe inzichten te verwachten in de rol die koud en heet gas en magnetische velden speelden in de vorming van clusters van melkwegstelsels and quasars.

ERC Advanced Grant

De European Research Council (ERC) kent Advanced Grants toe aan excellente onderzoekers in aanmerking die minimaal negen jaar geleden zijn gepromoveerd en die met een subsidie vernieuwend onderzoek willen doen. De subsidie bedraagt maximaal € 3,5 miljoen. Eerder kregen de de Leidse collega-sterrenkundigen Ewine van Dishoeck, Xander Tielens en Marijn Franx ook al een Advanced Grant.

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.