Universiteit Leiden

nl en

Lente vieren in de Sterrewachttuin

De opening van de Sterrewachttuin op 5 april 2012 is het slotstuk van de renovatie van de Sterrewacht Leiden. Landschapsontwerper Marc van der Zwet: ‘We hoefden eigenlijk niet veel ingrijpends te doen. Vooral veel weghalen, zodat het gebouw en de tuin aan de singel weer goed te zien zijn in de stad.'

Grandeur terug in Leiden

Tuin- en landschapsarchitecten Copijn sleepte het project Sterrewachttuin binnen met een voorstel dat eenvoudig oogde. Van der Zwet overtuigde de opdrachtgever: ‘Er is al heel veel: een prachtig gebouw met de grandeur van een rijke geschiedenis, twee oude bomen en een ideale plek aan de singel om de oude stad heen.’ Al is die eenvoud tegelijkertijd bedrieglijk. Ordenen was nodig omdat honderden rechtenstudenten college volgen in het gebouw. Renoveren betekent volgens Van der Zwet niet alleen in oude staat herstellen, maar ook iets nieuws erbij; nieuwe elementen toevoegen en zo een nieuwe waarde creëren.

Bekijk de diavoorstelling Sterrewachttuin 2012

Aziatische aanplant

Houten steiger, ook voor huwelijksbootjes (foto Copijn)

In het oog springt een enorm houten steiger in de Sterrewachttuin met traptreden tot aan het water in de Witte Singel. Het is het einde van een ontdekkingtocht die begint in de Hortus botanicus Leiden. Een nieuw pad voert langs het Bezoekerscentrum Sterrewacht naar de Sterrewachttuin. Blikvangers zijn de ruim 150 jaar oude taxus en bruine beuk. Bordjes met ‘Kornoelje uit China’ en ‘Japanse Esdoorn’ bij de nieuwe aanplant leggen direct de link met het wetenschappelijke aspect van de Hortus botanicus Leiden. Prefect Paul Kessler: ‘We benutten deze kans om onze Aziatische collectie te benadrukken. Bijzonder voor het publiek zijn de speciale plantenbakken met bedreigde plantensoorten.’

Meer tuin voor de Hortus botanicus Leiden

Meer tuin voor de student met een studentenkaart als entreebewijs. Meer ook voor de bezoeker van de stad met een museumjaarkaart. Van der Zwet: ‘Eigenlijk varen alle partijen wel bij deze aanpak. Daarom is iedereen enthousiast. De Sterrewacht biedt de bezoekers en de rechtenstudenten uitzicht op de tuin. De Hortus is blij met deze bijzondere tuin en daarin de toegang tot het Bezoekerscentrum Sterrewacht. De stad is een uitgestrekt stadspark rijker aan de oever van de singel.’

Ontdek de overeenkomsten

De plek van de Sterrewacht was allerminst onomstreden. De onenigheid begon met het initiatief van professor Kaiser in 1858 om een Sterrewacht te bouwen op het terrein van de Hortus. Kessler: ‘Na 150 jaar krijgt de Hortus de grond terug die was afgepakt, om uit te breiden binnen de singel. Dit is uniek, een parel op de kroon van een fantastische samenwerking.’ Symbool daarvan is de weerkaatsing van het zonlicht, dat dezelfde kleur geeft aan de grote ovale plantenbakken in de Sterrewachttuin als aan de koepels van de Sterrewacht. Iets om te ontdekken vanaf de Witte Singel in de stad.

Links

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.