Universiteit Leiden

nl en

Prof.dr. Christoph Keller benoemd tot hoogleraar Experimental Astrophysics

Prof.dr. Christoph Keller is per 1 januari bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen benoemd tot hoogleraar Experimental Astrophysics. Keller was voorheen verbonden aan het Sterrenkundig Instituut in Utrecht dat wordt opgeheven.

ETH Zürich

Keller is Zwitser van geboorte. Hij studeerde natuurkunde aan de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in Zürich. Vervolgens verbleef hij een aantal maanden in de VS waar hij onderzoeksassistent was bij respectievelijk de National Solar Observatory in New Mexico en de Lockheed Laboratories for Solar and Optical Physics in Palo Alto.

Proefschrift

Daarna keerde Keller terug naar Zwitserland om er aan de ETH Zürich aan de slag te gaan als onderzoeker, aanvankelijk wederom als onderzoeksassistent, later ook als postdoc. In 1992 promoveerde hij in de natuurwetenschappen. Voor zijn proefschrift kreeg hij de ETH Medal en de Donald E Billings Award in Astro-Geophysics van de University of Colorado, VS.

Associate Astronomer

In 1994 vertrok Keller op een beurs van de Swiss National Science Foundation opnieuw naar de VS, nu naar de National Solar Observatory in Arizona. Hij zou er elf jaar blijven en er opklimmen tot Associate Astronomer. Zijn sabbatical van een half jaar bracht hij door aan het Max-Planck Institute for Solar System Research in Lindau, Duitsland. In de erefunctie van Adjunct Astronomer is Keller nog steeds aan de sterrewacht in Arizona verbonden.

Specialistische expertise

Keller kwam in 2005 naar Nederland om hoogleraar in de Experimental Astrophysics te worden aan het Sterrekundig Instituut van de Universiteit Utrecht (UU). Vier jaar later werd hij wetenschappelijk directeur van dit instituut. Vorig jaar echter, maakte de UU bekend de sterrenkunde te gaan opheffen. Dit gaf de Universiteit Leiden de kans om het astronomische instrumentatie-onderzoek van Leidse Sterrewacht te versterken met de specialistische expertise waarover Keller beschikt: het ontwikkelen van instrumentarium voor de observatie van zon, zonnestelsel en exoplaneten. Keller leidt ook het flexibele SPEX spectropolarimeter-concept dat tijdens ruimtemissies gebruikt kan worden voor zowel de astronomie als de observatie van de aarde. Keller brengt zijn staf van ongeveer acht fte mee. De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) steunt de Universiteit Leiden financieel bij het onderbrengen van Keller bij de Leidse Sterrewacht.

Veelgelauwerd

Keller werd regelmatig gelauwerd: hij ontving prijzen van het Astronomische Gesellschaft en de Humboldt Foundation in Duitsland en van NASA. In Nederland verwierf hij al een jaar na zijn komst een VICI.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.