Universiteit Leiden

nl en

Nachtbloeiende orchidee ontdekt

Ed de Vogel van NCB Naturalis/Hortus botanicus heeft de eerst bekende nachtbloeiende orchidee ontdekt. De Bulbophyllum nocturnum heeft bloemen die pas in het donker opengaan en in de ochtend weer sluiten.

Bloem van de Bulbophyllum nocturnum

 

Ed de Vogel van NCB Naturalis/Hortus botanicus heeft een nachtbloeiende orchidee ontdekt. De Bulbophyllum nocturnum het eerste voorbeeld van een orchidee met bloemen die pas in het donker opengaan en in de ochtend weer sluiten. De ontdekking is gepubliceerd in het botanische tijdschrift van de Linnean Society.

Wel knoppen, geen bloemen

De Vogel ontdekte de orchidee tijdens een excursie naar het eiland New Britain, in de buurt van Papoea New Guinea, waar hij met toestemming een aantal orchideeën mocht verzamelen in een gebied waar gekapt zou worden. In de kas van de Leidse hortus ontwikkelde de plant knoppen. Maar tot hun frustratie zagen de kasmedewerkers nooit bloeiende bloemen verschijnen.

Mee naar huis

Totdat De Vogel de plant mee naar huis nam om deze 24 uur te kunnen volgen. Tot zijn verrassing openden de knoppen zich om tien uur ‘s avonds, op een tijdstip dat het al donker was. De bloemen sloten de volgende ochtend om een uur of tien. Ze bloeiden maar één nacht, wat verklaart waarom de ene dag de bloemknoppen op uitkomen stonden, maar de volgende dag alweer verlept waren.

Nachtvlinders

Er is maar een relatief klein aantal planten waarvan de bloem zich ‘s nachts opent en tot nu toe waren daar geen orchideeën bij. Dit ondanks het feit dat veel orchideeën door nachtvlinders bestoven worden. Bloemen die door nachtvlinders bestoven worden blijven allemaal ook overdag open, al vindt de bestuiving voornamelijk ‘s nachts plaats.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.