Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe master Industrial Ecology van start gegaan

De eerste lichting buitenlandse studenten die het MIND-programma in Leiden volgt is begonnen. Dit studiejaar startte deze internationale, multidisciplinaire master Industrial Ecology, waaraan onder andere de universiteiten van Leiden en Delft meedoen. Twee studenten vertellen over hun ervaringen.

Simon Love uit Nieuw-Zeeland studeerde scheikunde en werkte daarna een aantal jaren in de bosbouw, waar hij geïnteresseerd raakte in thema’s als milieu en duurzaamheid. Na vier jaar wilde Simon weer gaan studeren en besloot hij de collegebanken weer op te zoeken: het MIND programma sloot perfect op zijn interesses aan en de master bevalt hem tot nu toe dan ook erg goed.

Multidisciplinair programma

Simon Love

Ook de Turkse Cansu Birgen is dit jaar begonnen met het MIND-programma: ‘Ik geniet ervan, maar het is wel een uitdaging. Naast de culturele verschillen moest ik ook erg wennen aan het onderwijssysteem. Maar ik pak alles aan om mijn vaardigheden op uiteenlopende gebieden te ontwikkelen.’ Cansu heeft voor MIND gekozen vanwege het innovatieve karakter en de vele verschillende disciplines die het masterprogramma behelst. ‘Bovendien’, vult ze aan, ‘denk ik dat de mogelijkheid om in verschillende landen te studeren mijn horizon zal verbreden.’ Ook Simon vindt dat een groot voordeel: ‘Het is dé kans om in twee jaar tijd meerdere goede universiteiten te ontdekken.’

Zorgen over het milieu

Cansu maakt zich grote zorgen over milieukwesties: ‘Mijn achtergrond in de chemische technologie alleen is niet genoeg om deze problemen aan te pakken, dus wilde ik hier meer over leren in het MIND-programma. Bovendien kon ik dankzij een beurs deze kans met beide handen aanpakken.’

Duurzame energie

Cansu Birgen

Simon heeft nog geen specifiek doel voor ogen dat hij met MIND wil bereiken: ‘Ik hoop dat het programma me zal helpen om erachter te komen wat ik graag wil. Het is natuurlijk een erg multidisciplinaire master die ingaat op verschillende problemen. Mijn specifieke interesse ligt bij duurzame energie, maar waar ik uiteindelijk precies terecht zal komen? Beleidsvorming, chemie: het kan nog alle kanten op.’
Cansu heeft al een duidelijker toekomstbeeld: ‘Ik wil mijn technische achtergrond graag gebruiken om duurzame energiesystemen te ontwikkelen en duurzame productieprocessen op te zetten.’

Over MIND

Ieder jaar kunnen tien EU-studenten en vijftien niet-EU studenten aan het MIND-programma deelnemen. Het is de eerste master Industrial Ecology ter wereld. Naast Leiden en Delft doen ook de universiteiten van Graz en Göteborg mee aan het MIND programma. Bovendien kunnen studenten in het derde en vierde semester kiezen voor een verblijf aan een universiteit in onder andere Japan en Thailand.

Meer informatie over MIND

(7 oktober 2011/Amélie Dufour)

Links

Duurzame ontwikkeling studeren in Leiden, bachelor, minor

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.