Universiteit Leiden

nl en

Harold Linnartz benoemd tot hoogleraar Laboratorium Astrofysica

Het College van Bestuur heeft prof.dr. Harold Linnartz per 1 juni 2011 benoemd tot hoogleraar Laboratorium Astrofysica. Linnartz werkt sinds 2005 als universitair hoofddocent bij de Sterrewacht Leiden.

Harold Linnartz (1965) doet onderzoek naar de voor aardse begrippen exotische chemische reacties die plaatsvinden rondom jonge sterren. Ondanks de lage temperaturen, sterke stralingsvelden en lage dichtheden worden daar complexe moleculen gevormd die aan de basis staan van de bouwstenen van het leven. In het laboratorium bootst Linnartz processen na die de aanwezigheid van de waargenomen moleculen in de ruimte kunnen verklaren en ook voorspellen welke moleculen nog meer in de ruimte verwacht mogen worden.

Studie en promotie

Linnartz studeerde tussen 1984 en 1989 experimentele natuurkunde in Nijmegen. Daarna werkte hij twee jaar als junioronderzoeker bij het Max Planck Institut Strömungsforschung in het Duitse Göttingen. In 1994 promoveerde hij in Nijmegen op zijn proefschrift Infrared and Far Infrared Spectroscopy of Transient Species.

Habilitatie

Tussen 1994 en 1995 gebruikte Linnartz een NWO Talent Grant om postdoctoraal onderzoek te doen aan het Institut für Angewandte Physik in Bonn. Daarna werd hij senioronderzoeker aan de Universiteit van Basel, waar hij astrospectroscopsich werk verrichtte. In 2002 ontving hij een habilitatie in de fysische scheikunde. Een dergelijke promotie bovenop een ‘normale’ wetenschappelijke promotie is in Nederland niet bekend, maar wel in een aantal ons omringende landen, waaronder Zwitserland en Duitsland. In hetzelfde jaar ontving hij van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materieeen Springplanksubsidie, de voorloper van de VIDI-subsidie van NWO.

VICI-subsidie

Tussen 2003 en 2005 was Linnartz senioronderzoeker bij het Laser Centre van de Vrije Universiteit (LCVU) in Amsterdam, waarna hij in Leiden universitair hoofddocent en directeur van het Sackler Laboratorium voor Astrofysica werd. In 2008 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan het LCVU. Linnartz is research coordinator van LASSIE, een EU-project om de rol van de vastestofreacties in de ruimte te onderzoeken, en projectleider binnen het Dutch Astrochemistry Network (DAN), een recent initiatief van NWO om astronomie en chemie te koppelen in een coherent onderzoeksprogramma. In 2009 kreeg hij een VICI-subsidie voor zijn onderzoeksvoorstel Unlocking the chemistry of the heavens.

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.