Universiteit Leiden

nl en

Half miljoen voor onderzoek ‘The Astrophysical Multipurpose Software Environment’

Professor Simon Portegies Zwart ontvangt van NWO een half miljoen euro vanuit de NWO-middelgroot ronde. Het geld is bestemd voor zijn onderzoek 'The Astrophysical Multipurpose Software Environment' (AMUSE).

Grootschalig rekenen is een steeds belangrijker onderdeel van wetenschap bedrijven. Computers worden gestaag sneller en nauwkeuriger, maar het blijkt steeds moeilijker om ze efficiënt te gebruiken. Tegelijkertijd neemt de vraag naar grote berekeningen toe. Met het AMUSE-project ontwikkelen wij een wetenschappelijke programmatuuromgeving waarin we efficiënt gebruik kunnen maken van de nieuwste computers om onze wetenschappelijk rekenwerk uit te voeren. AMUSE is een bibliotheek van bestaande wetenschappelijke programmatuur met een homogene en goed gedefinieerde interface, waarin het voor het eerst mogelijk is de bestaande programmatuur aan elkaar te koppelen.

NWO-Middelgroot

De totale subsidie bedraagt € 455.138 voor personeel en reiskosten t.b.v. de verdere ontwikkeling van AMUSE.

Beoordelingscriteria:

  • Wetenschappelijke kwaliteit
  • Maatschappelijk belang
  • Nationaal belang
  • Financiële/technische criteria

Met behulp van het instrument Investeringen NWO-middelgroot wil NWO het investeringsbeleid van instellingen stimuleren en te bevorderen. Geavanceerde investeringen, in samenhang met de kwaliteit van het daarmee uit te voeren onderzoek, versterken en vernieuwen het Nederlandse onderzoek en leveren onderzoekers de broodnodige middelen om hun onderzoek uit te voeren.

Investeringen in middelgrote wetenschappelijke infrastructuur en apparatuur kunnen zowel lokaal als landelijk van betekenis zijn (bijvoorbeeld via medegebruik door onderzoekers van andere instellingen). En uiteraard dienen zulke investeringen in het onderzoek ook het maatschappelijk belang van een sterke kennisbasis, waaruit maatschappelijk nuttig te gebruiken kennis voort kan komen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.