Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeker Verlinde van Princeton University geeft lezing ‘This Week’s Discoveries’ op 1 juni

De titel van de lezing is ‘On the Emergence of Space and Gravity’, de lezing is openbaar, Engelstalig en duurt speciaal voor deze gelegenheid een half uur, i.p.v. van het gebruikelijke kwartier voor de This Week’s Discoveries lezingen.

Herman Verlinde is natuurkundig onderzoeker aan Princeton University. Hij is gespecialiseerd in de snaartheorie, zowel wat betreft de wiskundige structuur ervan, het toepassen van theorie, de natuurwetenschappelijke aspecten over zwarte gaten en kosmologie. De laatste tijd verdiept Verlinde zich vooral in de snaar fenomenologie, de zoektocht naar een theoretische beschrijving van de snaartheorie en van een standaard model van de deeltjesfysica.

Samenvatting van de lezing

Volgens het ‘holografische principe’ van ‘t Hooft en Susskind is de wereld te beschrijven als een soort hologram. In een klein deel van het hologram zit informatie over het hele hologram opgesloten. Om alles in een klein gebiedje van de ruimte te omschrijven, hoef je slechts de beschikbare gegevens uit te smeren over de grens van dat gebiedje heen. Het principe komt voort uit de zwartegaten fysica: informatie die in een zwart gat valt, moet op de een of andere manier worden opgeslagen in de vorm van een microscopische code, die aan de horizon wordt geregistreerd. Het holografische principe is gebaseerd op de snaartheorie, waar het ‘ruimte hologram’ is ontcijferd in een 2D-systeem van meerkleurige quarks en gluonen. Het hologram zelf bevat geen zwaartekracht: de derde ruimtedimensie en zwaartekracht ontstaan eruit. In deze korte lezing zal Herman Verlinde enkele aspecten van deze fascinerende ontwikkeling illustreren.

Afbeelding links: Het zwarte gat dat vertelt hoe kwantumdeeltjes zich collectief gedragen in eigenaardige vormen van kwantummaterie zoals die gevonden worden in quark-gluonplasma’s en hoge Tc-supergeleiders (Nature 448: 1000, copyright Nature).
Afbeelding rechts: De holografische ‘AdS/CFT’-correspondentie die een zwaartekrachtwereld in een hogere dimensie relateert aan kwantum-kritische werelden gevormd door bijvoorbeeld elektronen die zich in een lagerdimensionele wereld bevinden die bestaat aan de ‘buitenkant’ van de eerste (Science 322: 1639, copyright Science).

Praktische informatie

oort

Datum: 1 juni 2010 
Tijd: 13:00 – 13:40
Locatie: Sitterzaal, Oortgebouw; Niels Bohrweg 2, 2333 CA Leiden
Toegang: Gratis, voor alle geïnteresseerden 
Voertaal: Engels

NB: Voorafgaand aan de lezing wordt een gratis lunch geserveerd, nabij het restaurant van het Oortgebouw en de ingang van de Sitterzaal.

Programma This Week’s Discoveries

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.