Universiteit Leiden

nl en

Telescoopkoepels Sterrewacht weer compleet

De restauratie van de Sterrewacht verloopt voorspoedig; de verwachting is dat deze aan het einde van het jaar is afgerond. Op donderdag 11 maart werd het ‘hoogste punt’ bereikt door de gerestaureerde koepels terug te plaatsen op het dak.

Krat bier

Het fenomeen ‘hoogste punt’ is voor de gelegenheid afgekeken van nieuwbouw: is het hoogste punt van een nieuw huis of ander gebouw bereikt, dan wordt een vlag op het bouwwerk geplaatst en maken de bouwvakkers een krat bier soldaat. Donderdag ging het anders: het terugplaatsen van de hoogste koepel werd omlijst met een feestelijke show, de krat bier werd een receptie.

Uniek en specialistisch

Architect Gerard Smit van het Leidse architectenbureau Veldman | Rietbroek | Smit vertelt dat de restauratie van de koepels uit de Europese aanbesteding is gelaten aangezien het een uniek en specialistisch karwei was. De opdracht werd gegeven aan Smederij van Rijn, waar Smit eerder goede ervaringen mee opdeed.

Betuum

Net zoals het dak van de Sterrewacht waren de koepels bij een vorige restauratie bekleed met betuum (bitumen). Dat is een goedkoop maar effectief materiaal dat overblijft na de fractionele destillatie van ruwe aardolie en ook wordt gebruikt in asfalt. Mooi is het niet, maar wel functioneel.

Bananenschillen

De kleine koepel werd door smid Frank van Rijn opnieuw bekleed. Een precisiekarwei, waarbij banen in de vorm van bananenschillen worden aangebracht. Vervolgens werden ze met een vernuftige techniek, waarbij de zijkanten in tegengestelde richting werden omgebogen en aan elkaar gehaakt. De overige koepels zijn op meer traditionele wijze -  door middel van een roevendak op de grote koepel en een haakdak op de Oost-Westkopel, afgewerkt door dekdakker Jaap Prins van Schakel en Schrale.  Het staal dat op diverse plekken roestig was geworden, is gezandstraald en met een tweecomponenten systeem in de verf gezet.

Nieuwe tandwielen

Ook de draaimechanismen werden opgeknapt: beschadigde onderdelen zoals tandwielen werden indien nodig opnieuw gemaakt. Maar nu kunnen de koepels ook weer heel lang mee en worden gebruikt door de Werkgroep Leidse Sterrewacht.

Fraai en karakteristiek

Op het moment blinken ze fier in de zon maar het zink zal door de inwerking van het weer doffer en donkerder worden. Maar ze blijven fraai en karakteristiek voor de Sterrewacht. 

Fotoverslag 

Nieuwe koepels Sterrewacht

Videoverslag

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.