Universiteit Leiden

nl en

Clusiusprijs voor dr. Machiel Noordeloos

Dr. Machiel E. Noordeloos, mycoloog (paddenstoeldeskundige) bij het Nationaal Herbarium Nederland in Leiden heeft op 22 oktober de prestigieuze Clusius Prijs van de Hongaarse Mycologische Vereniging gekregen. Dat gebeurde tijdens het 27e Internationale Cortinarius Congres in Nyiregyhaza, Hongarije.

De prijs, die is vernoemd naar Carolus Clusius, als stichter van de Hortus Botanicus ook in Leiden zeer bekend, wordt bij bijzondere gelegenheden uitgereikt aan mycologen met een grote verdienste voor het vakgebied. In de laudatio benadrukte professor Imre Rimoczi dat Machiel Noordeloos de Clusiuspenning en oorkonde ontvangt voor zijn hele mycologische werk, en in het bijzonder voor de wijze waarop hij dat toegankelijk weet te maken voor een breed publiek.

Noordeloos is een internationaal erkend expert op het gebied van Europese paddenstoelen en is wereldautoriteit van het soortenrijke geslacht Entoloma (satijnzwammen). Vanaf 1990 is hij hoofdredacteur van het Flora Agaricina project, een 11-delige wetenschappelijke inventaris van alle Nederlandse paddenstoelen (ca. 2000 soorten). Clusius was niet alleen de 'Erasmus van de Botanische Wetenschap' maar wordt ook beschouwd als grondlegger van de mycologie in verband met zijn onderzoek naar paddenstoelen in Pannonia, waar ook het huidige Hongarije deel van uitmaakte.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.