Universiteit Leiden

nl en

Leiden Bio Science Park beste bedrijventerrein van Nederland

Het Leiden Bio Science Park heeft 8 oktober de Menzis Award Beste Bedrijventerrein 2009 gewonnen. De jury waardeert daarmee dat 25 jaar geleden bij de oprichting van het park is gekozen voor de nog steeds succesvolle specialisatie in de biomedische life science.

Het Leiden Bio Science Park viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Directeur van de stichting Leiden Bio Science Park Nettie Buitelaar ziet de prijs als een enorme stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan. Sinds 1984 is het park uitgegroeid tot het grootste in biomedische life science gespecialiseerde park in Nederland. Op het Leiden Bio Science Park zitten zo’n 60 bedrijven, van beursgenoteerde multinationals tot jonge starters die zich bezighouden met de ontwikkeling van innovatieve medicijnen, therapieën en medische apparatuur.

Dubbel feest

Wethouder Marc Witteman van de gemeente Leiden: ‘Dit is natuurlijk de droom van elke wethouder Economische Zaken. 25 jaar lang hebben heel veel mensen van de Universiteit Leiden, ondernemers, onderzoekers en gemeente heel veel energie gestoken in de ontwikkeling van het Leiden Bio Science Park. Daarmee waren we al het grootste life science cluster van Nederland en nummer 5 in Europa. Vanaf vandaag mogen we daaraan toevoegen dat we het beste bedrijventerrein van Nederland zijn en dat allemaal in Leiden, Stad van Ontdekkingen, dat is toch geweldig.’

Trots

Ook voor de universiteit is de uitverkiezing van het Leidse Bio Science Park tot beste in zijn soort goed nieuws. Hier worden veel Leidse wetenschappelijke ontdekkingen immers omgezet in producten die de markt op – en dus de maatschappij in – gaan.
 
Willem te Beest, vice-voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden is dan ook verheugd. ‘Ik reken de activiteiten in het Bio Science Park tot de beste die zich – grotendeels – op het grondgebied van de Universiteit Leiden afspelen. Ik ben er trots op voorzitter te zijn van de Bio Science Park Foundation.’ De Bio Science Park Foundation is de organisatie die zorg draagt voor de ontwikkeling van het BioScience Park. Hierin is de Universiteit Leiden vertegenwoordigd naast de Gemeente Leiden, het LUMC en andere lokale en regionale stakeholders.
 
Adam Cohen, directeur van het Centre for Human Drug Research (CHDR) dat op het Bio Science Park gevestigd is: ‘Als een van de oudste bewoners van het Leidse Bio Science park wensen wij het park geluk met deze prijs. Leiden heeft door – meer dan in andere plaatsen – dat een wetenschapspark alleen kan gedijen door een samenhangend vestigingsbeleid. De wens voor de toekomst is dat dit beleid voortgezet kan worden op de langere termijn.’

Wethouder Marc Witteman van Economische zaken van de gemeente Leiden en Ellen Smit van het Leiden Bio Science Park ontvangen de Menzis Award beste bestaand bedrijventerrein 2009. Foto: Nettie Buitelaar.

Verkiezing

Er deden totaal 121 bedrijventerreinen mee aan de verkiezing van het beste bedrijventerrein van Nederland. In de categorie Bestaand Bedrijventerrein moest het Leiden Bio Science Park het opnemen tegen Industrieterrein Moerdijk en het Bedrijvenpark Borchwerf in Roosendaal. De prijzen zijn vandaag uitgereikt door Jérôme Verhagen, directeur van NV Industriebank Liof, tijdens het Nationaal Bedrijventerrein Congres in Venlo.

Rechte rug

De jury riep Leiden uit tot het beste bestaande bedrijvenpark omdat 25 jaar geleden – in een tijd toen segmentering nog niet was ‘uitgevonden’ – is gekozen om het park te specialiseren in de biomedische life science. Deze keuze was gedurfd en is al die jaren consequent volgehouden. Alleen life science gerelateerde bedrijven kunnen zich op het park vestigen, en dat leidt soms tot lastige keuzes. De rug recht houden heeft er voor gezorgd dat er nu een sterk gespecialiseerd cluster staat, waar bedrijven zich graag vestigen.

Link

Leiden Bio Science Park

(9 oktober 2009)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.