Universiteit Leiden

nl en

Mabberley's Plant-Book onderscheiden met Engler Medaille

Prof.dr. David Mabberley, als bijzonder hoogleraar Economische botanie verbonden aan het Nationaal Herbarium Nederland, heeft de prestigieuze zilveren Engler Medaille gekregen. Deze wordt uitgereikt voor de beste en belangrijkste publicatie op het gebied van de taxonomische en floristische plantkunde.

Mabberley kreeg de medaille voor de derde editie van Mabberley's Plant-book - A portable dictionary of plants, their classification and uses. De uitreiking vond plaats tijdens het Systematics congres van de International Association of Plant Taxonomists in augustus in Leiden.

David Mabberley (midden) geflankeerd door Pieter Baas (links) en Erik Smets (rechts) tijdens de receptie volgend de Engler medaille-uitreiking (foto: Sander Pronk)

DNA-onderzoek

Namens de jury zei emeritus hoogleraar Systematische Plantkunde Pieter Baas dat het zeer complete encyclopedische werk van Mabberley, voor het eerst gebaseerd op recente resultaten van DNA-onderzoek, van onmisbaar belang is voor iedereen die basale informatie over kenmerken en gebruik van plantensoorten nodig heeft. Het Plant-book geeft antwoord op de meest uiteenlopende vragen over zowel bekende als uiterst obscure planten. Voor beheerders van herbarium- en hortuscollecties is het boek een onmisbaar vademecum, maar ook voor amateurs biedt het boek een schat aan gegevens.

Belang van Leidse leerstoel

De Englermedaille is genoemd naar de Duitse botanicus H.G.A. Engler die aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20ste eeuw dé grote pionier was op het gebied van de plantensystematiek.
In zijn dankwoord memoreerde David Mabberley - momenteel Keeper of the Herbarium, Library and Art Collections of the Royal Botanic Gardens Kew - onder meer het belang van zijn Leidse leerstoel bij het totstandkomen van de drie sterk van elkaar verschillende edities van zijn Plant-Book.

Receptie

Ter ere van Mabberley's prijs bood de directeur van het Nationaal Herbarium Nederland, prof.dr. Erik Smets, de congresgangers een receptie aan.

(1 september 2009/CH)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.