Universiteit Leiden

nl en

De Filippijnse krokodil krijgt een nieuwe kans

Op vrijdag 31 juli werden vijftig in gevangenschap gekweekte Filippijnse krokodillen (Crocodylus mindorensis) uitgezet in een meer in het Northern Sierra Madre Natural Park op het noordelijke Filippijnse eiland Luzon. Onderzoekers van de Universiteit Leiden hopen dat daarmee het herstel van de krokodillenpopulatie versnelt. De Filippijnse krokodil is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Naar schatting komen er minder dan honderd volwassen exemplaren in het wild voor.

Jonge Filippijnse krokodil met zender (foto Van der Ploeg)

Effectief

Sinds 1999 werken de onderzoekers Merlijn van Weerd en Jan van der Ploeg van het Instituut voor Milieuwetenschappen (CML) mee aan het onderzoek naar en de bescherming van de Filippijnse krokodil. In samenwerking met het Ministerie voor Milieu, lokale overheden en dorpsgemeenschappen wordt geprobeerd oplossingen te vinden voor het behoud van de soort in het wild. En met succes, de belangrijkste bedreigingen – jacht, het gebruik van destructieve vismethoden, en het verlies van habitat – zijn effectief aangepakt. De Filippijnse krokodillenpopulatie herstelt zich echter langzaam.

Uitzetten van een jonge krokodil (foto Van Weerd)

Dicatianmeer

Het uitzetten van in gevangenschap gekweekte krokodillen moet het herstel versnellen. Het afgelopen jaar is er intensief overleg geweest met vissers, landeigenaren, omliggende dorpsgemeenschappen en de gemeente over de herintroductie van krokodillen in het meer. Er is brede maatschappelijke steun voor de herintroductie van vijftig jonge krokodillen in het Dicatianmeer in de gemeente Divilacan.

Endemisch

Dicatianmeer (foto Van der Ploeg)
De Filippijnen zijn een prioriteit voor internationale natuurbescherming. Bijna nergens ter wereld worden zoveel endemische (met een beperkt verspreidingsgebied) diersoorten zo sterk bedreigd als op de Filippijnen, zoals de Filippijnse krokodil en de Filippijnse Apenarend. Het Northern Sierra Madre Natural Park is mede tot stand gekomen met Nederlandse ontwikkelingshulp. Het is het grootse en één van de belangrijkste beschermde gebieden van de Filippijnen. Sinds 1989 doen onderzoekers en studenten van de Universiteit Leiden onderzoek in dit unieke natuurgebied. De komende maanden volgen Nederlandse en Filippijnse studenten de uitgezette krokodillen met behulp van radiozenders.

Kratten

De krokodillen worden dinsdag 28 juli in kratten geladen. Woensdag worden ze van Palawan naar Manila gevlogen, en vanaf daar met de auto naar Isabela gebracht. Vervolgens worden de krokodillen donderdag in een helicopter naar het Northern Sierra Madre Natural Park gevlogen. Vrijdag zetten de onderzoekers de dieren uit in het meer.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.