De Filippijnse krokodil krijgt een nieuwe kans
Op vrijdag 31 juli werden vijftig in gevangenschap gekweekte Filippijnse krokodillen (Crocodylus mindorensis) uitgezet in een meer in het Northern Sierra Madre Natural Park op het noordelijke Filippijnse eiland Luzon. Onderzoekers van de Universiteit Leiden hopen dat daarmee het herstel van de krokodillenpopulatie versnelt. De Filippijnse krokodil is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Naar schatting komen er minder dan honderd volwassen exemplaren in het wild voor.
Effectief
Sinds 1999 werken de onderzoekers Merlijn van Weerd en Jan van der Ploeg van het Instituut voor Milieuwetenschappen (CML) mee aan het onderzoek naar en de bescherming van de Filippijnse krokodil. In samenwerking met het Ministerie voor Milieu, lokale overheden en dorpsgemeenschappen wordt geprobeerd oplossingen te vinden voor het behoud van de soort in het wild. En met succes, de belangrijkste bedreigingen – jacht, het gebruik van destructieve vismethoden, en het verlies van habitat – zijn effectief aangepakt. De Filippijnse krokodillenpopulatie herstelt zich echter langzaam.
Dicatianmeer
Endemisch
Kratten
De krokodillen worden dinsdag 28 juli in kratten geladen. Woensdag worden ze van Palawan naar Manila gevlogen, en vanaf daar met de auto naar Isabela gebracht. Vervolgens worden de krokodillen donderdag in een helicopter naar het Northern Sierra Madre Natural Park gevlogen. Vrijdag zetten de onderzoekers de dieren uit in het meer.