Universiteit Leiden

nl en

Vredesboom geplant ter herinnering aan Hiroshima in Hortus

De Japanse zenmeester Soken Danjo, ook wel Smile Master, zaaide zondag zaadjes van de zogenoemde Peace Tree in de Hortus Botanicus in Leiden. De Peace Tree in het Japanse Hiroshima doorstond de aanval van de atoombom op 6 augustus 1945. Het is de eerste keer dat zaadjes daarvan in Nederland worden uitgezaaid.

Nadat de atoombom de Japanse havenstad had verwoest, dacht men dat daar zeker 70 jaar geen planten meer zouden groeien. De Aogori-boom (de Chinese parasolboom) kreeg echter snel weer nieuwe bladeren en staat sindsdien bekend als het symbool Peace Tree.

De zaden van de boom komen als een gebaar van vrede in steeds meer landen terecht. In onder meer China, Italië en Mongolië zijn al zaadjes geplant.

Volgens Molly Ackerman, die de zenmeester naar Nederland heeft gehaald, wordt het een bijzonder spektakel met veel symboliek. ,,Er zijn dames in kimono’s en er worden bijzondere attributen gebruikte bij de ceremonie.’’ Ook de Japanse ambassadeur Minoru Shibuya en directeur van de Leidse Hortus Botanicus Paul Kessler zijn daarbij aanwezig.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.