Universiteit Leiden

nl en

Huib Intema ontvangt prestigieuze Jansky Fellowship

Huib Intema, promovendus bij de Sterrewacht, krijgt de Jansky Fellowship aangeboden door het Amerikaanse National Radio Astronomy Observatory (NRAO), mede op grond van werk dat hij heeft verricht voor LOFAR en waarop hij dit jaar gaat promoveren.

De Jansky Fellowship is de meest prestigieuze postdoctorale positie in de radio-sterrenkunde, genoemd naar Karl Jansky die in de jaren 1920 als eerste radiostraling vanuit de Melkweg ontdekte.

Radiostraling

Huib Intema

Het is moeilijk om astronomische waarnemingen te doen via laag-frequente radiostraling, vergelijkbaar met de frequentie van FM radio. Op deze frequenties veroorzaken veranderingen in de ionosfeer - een dikke laag vrije elektronen die de aarde omringt op hoogtes van enkele honderden kilometers - een versmering van de afbeeldingen van radio-sterren en -sterrenstelsels. Gedurende zijn promotieonderzoek heeft Huib Intema een nieuwe kalibratie-techniek ontwikkeld om deze versmerende effecten door de ionosfeer te verminderen.

LOFAR telescoop

Met deze techniek willen sterrenkundigen de revolutionaire LOFAR telescoop gaan kalibreren. De LOFAR telescoop wordt momenteel in Nederland gebouwd. Met behulp van de techniek van Huib zouden de diepste beelden ooit gemaakt kunnen worden van de laag-frequente radio-hemel. Dit maakt het mogelijk om fundamentele vraagstukken te behandelen over het ontstaan van sterrenstelsels en zwarte gaten in het jonge heelal.

Vanaf september zal Huib als Jansky Fellow zijn techniek verder ontwikkelen en deze toepassen op waarnemingen met verschillende radio-telescopen over de hele wereld.

Website NRAO

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.