Universiteit Leiden

nl en

Willem Jan Bos

Bijzonder hoogleraar Nierziekten: uitkomsten van zorg

Naam
Prof.dr. W.J.W. Bos
E-mail
w.j.w.bos@lumc.nl
ORCID iD
null

WJW (Willem Jan) Bos is internist gespecialiseerd in nierziekten. Hij is sinds 2018 parttime verbonden aan de afdeling Interne Geneeskunde van het LUMC. Hier bekleedt hij de bijzondere leerstoel “Nefrologie: uitkomsten van zorg”. Daarnaast is hij klinisch werkzaam in het St Antoniusziekenhuis Utrecht/Nieuwegein.

Meer informatie over Willem Jan Bos

Nefrologie

Nierziekten, en de behandelingen van nierziekten, hebben een een grote impact op het leven van de patient. Via onderzoek naar de waarde van dialyse en conservatieve behandeling (niet dialyseren) voor de oudere nier-patient, kwam Willem Jan Bos  in aanraking met de principes van waarde-gedreven / uitkomst-gedreven zorg. Patienten en hun artsen kunnen beter beslissingen nemen over verschillende vormen van behandeling wanneer zij samen de beschikking hebben over inzichtelijk gepresenteerde resultaten van die behandelingen bij vergelijkbare patiënten. Resultaten van behandeling  kunnen gebruikt worden om de kwaliteit van de behandelingen kritisch te beschouwen,  waar nodig de behandeling te verbeteren. Verzamelde resultaten worden ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek

Willem Jan Bos is betrokken bij projecten gericht op het verbeteren van de zorg voor de nierpatent in het het LUMC, het St Antoniusziekenhuis en in het samenwerkingsverband Santeon. In het LUMC is hij betrokken bij de organisatie van zorg voor zeldzamer nierziekten en is hij lid van de LUMC stuurgroep voor waardegedreven zorg. 

Landelijk is hij een van beide voorzitters van het Linnean initiatief, een initiatief waarbinnen patiënten, artsen en bestuurders samenwerken om uitkomstgedreven zorg te versnellen. Internationaal is hij voorzitter van de werkgroep Nierziekten van het International Consortium of Health Outcomes Measurement (ICHOM). 

Wetenschappelijk carrière

Willem Jan Bos studeerde geneeskunde in Groningen. Tijdens zijn studie deed hij gedurende anderhalf jaar onderzoek in de Verenigde Staten bij de uitvinder van de dialyse, Willem Kolff. Zijn opleiding tot internist en nefroloog volgde hij in het Erasmus MC  en het AMC. In 1995 promoveerde hij, cum laude, aan de universiteit van Amsterdam op het proefschrift “Measurement of finger and brachial artery pressure”
Sinds 2000 is hij werkzaam in het St Antoniusziekenhuis. Naast zijn klinische werk, en betrokkenheid bij bestuur en opleiding, is hij wetenschappelijk actief gebleven op het gebied van nierziekten, hoge bloeddruk en longontstekingen.

Bijzonder hoogleraar Nierziekten: uitkomsten van zorg

 • Faculteit Geneeskunde
 • Divisie 2
 • Interne Geneeskunde
 • Nierziekten

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

Publicaties

Activiteiten

 • Linnean Initiatief Co-voorzitter initiatief dat waardegedreven zorg bevordert
 • Nederlandse Federatie Nefrologie / Nefrovisie Lid sectie registratie, en werkgroep PROM's
 • Nederlandse Internisten Vereniging Lid wetenschapscommissie
 • Neokidney Bestuurslid
 • NFU Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra Lid meerdere commissies op gebied waarde gedreven zorg
 • Regionaal Tuchtcollege Amsterdam Lid
 • St Antoniusziekenhuis, maatschap inwendige ziekten Klinisch werk en kwaliteitsprojecten als internist-nefroloog
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.