Universiteit Leiden

nl en

Papyrologisch Instituut

TEKSTEN VAN TOEN - Hoogtepunten uit de collectie van het Leids Papyrologisch Instituut

Online tentoonstelling ter gelegenheid van het tachtigjarig jubileum van de Stichting ‘Het Leids Papyrologisch Instituut’.

Op 19 januari 2015 bestaat de Stichting ‘Het Leids Papyrologisch Instituut’ precies 80 jaar. De drie oprichters – J.C. van Oven (1881-1963, hoogleraar Romeins recht),  B.A. van Groningen (1894-1987, hoogleraar Grieks) en M. David (1898-1986, hoogleraar Rechtsgeschiedenis) – gaven toen al enkele jaren colleges Griekse papyrologie aan de Leidse universiteit.

De aanleiding was een schenking van 21 Griekse papyri uit Egypte door de Amerikaanse verzamelaar E.P. Warren, vooral bekend door de Warren Cup. Onder één voorwaarde: de papyri mochten niet in handen komen van een overheidsinstantie zoals een universiteit. In 1941 zijn de Warren-papyri gepubliceerd in het eerste deel van de nieuwe serie Papyrologica Lugduno-Batava. Dat was het begin van de collectie van het Papyrologisch Instituut.

De oprichters Van Groningen en David

In de loop der jaren is de verzameling door aankopen en schenkingen uitgebreid tot een bescheiden maar zeer gevarieerde studiecollectie van ruim 600 teksten uit Grieks-Romeins Egypte. Zie ook de beschrijving van de collectie op de website van Trismegistos. Die teksten staan niet alleen op papyrus, maar ook op potscherven, wastabletten, houten plankjes, linnen, perkament en zelfs op een loden plaatje. Het Papyrologisch Instituut toont deze stukken regelmatig aan een groter publiek tijdens tentoonstellingen, open dagen en rondleidingen van schoolklassen. Met trots presenteren wij enkele van onze stukken nu ook digitaal.

De teksten uit de collectie van het Papyrologisch Instituut geven een boeiend inkijkje in het leven in Egypte van ca. 300 voor Chr. tot 800 na Chr. Ze leren ons bovendien van alles over de oude geschiedenis. Het is vaak wel puzzelen. Veel teksten zijn fragmentarisch of beschadigd.