Universiteit Leiden

nl en

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Thalia Hoffman

Thalia Hoffman is een beeldend kunstenaar en onderzoeker die zich bezighoudt met film, video, performance en publieke interventies in het gebied waar ze woont, ten oosten van de Middellandse Zee (Israel). In 2020 studeerde ze af aan het PhDArts-programma van de Universiteit Leiden met het proefschrift Guava, a conceptual platform for art-actions.

Thalia Hoffman- foto: Noam Preisman

Het doel van het Guava-platform is om technieken te onderzoeken en te ontwikkelen die deel uitmaken van Hoffmans zoektocht om als kunstenaar in een betwist landschap te leven. Haar werk streeft ernaar om mensen te betrekken bij het aandachtig kijken, luisteren en voelen van hun sociaal-politieke landschap.

Hoffmans films, videowerken en uitvoeringen zijn vertoond tijdens tentoonstellingen en festivals in Israël en de rest van de wereld, zoals het Tel Aviv Museum of Art, The Haifa Museum of Art, Mamuta Art Center in Jeruzalem, Beit HaGefen Gallery in Haifa, The Jerusalem film festival, Experiments in Cinema Festival in New Mexico, Aesthetica Film Festival in het VK en The Video -Kunstfestival in Caïro.

Naast haar artistieke acties is Hoffman docent in het BA- en MFA-kunstprogramma's van de Universiteit van Haifa op het gebied van video, performance en artistiek onderzoek.

De onderzoekspraktijk van Thalia Hofmann


In 2018 startte Hoffman, samen met de Beit HaGefen Gallery in Haifa, en in eerdere samenwerking met het Mamuta Art and Research centre in Jeruzalem, een onderzoeksgroep van kunstenaars met de naam Here / Then and Now ( كان ועכשיו). Deze groep komt één keer per week samen om te reflecteren hoe ze, in relatie tot hun lokale omgeving en leefomstandigheden, hun artistieke praktijk, kunsttechnieken en vaardigheden kunnen ontwikkelen. Door middel van gesprekken, die tot zes uur per keer kunnen duren, onderzoeken ze in groepsverband verschillende modellen van artistieke interventie. Formeel wordt van de deelnemers alleen de betrokkenheid in de conversaties en de toewijding aan de gespreksbijeenkomsten verwacht.

Het onderzoek van Thalia Hoffman voor de IOG


Binnen de IOG wil Hoffman de stellingen en methoden die ze in haar conversatiepraktijk hanteert verder onderzoeken, contextualiseren en ter discussie stellen. Ze wil ook nagaan hoe conversatie als een specifieke onderzoeksmethode kan worden gebruikt in interdisciplinaire en transdisciplinaire groepen zoals de IOG zelf.

Here/Then and Now ( كان ועכשיו ) by Thalia Hoffman, during one of the round table conversations - photo Safa Kadah
Ronde tafel sessie, Beit HaGefen Gallery, 2018 - foto Safa Kadah
Wekelijkse wintersoep, 2019 - foto Thalia Hoffman
Bijeenkomst in een thuisgalerij in Haifa, 2020 - foto Valeria Gaslev
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.