Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Schrijven | Toneel en presentatie

Poëzie en performance

Maandag van 19:30-21:30 uur (plus huiswerkopdrachten)

Docent
Joshua Snijders
Joshua Snijders

Voor wie
Voor iedereen die geïnteresseerd is in poëzie.

Inhoud
De theorie van verrassing:
Poëzie kan gedefinieerd worden als een talige vorm die op papier, in geluid of qua inhoud afwijkt van ons alledaagse gebruik van taal.
Poëzie wordt gekenmerkt door bepaalde verrassingen in taal. In dagelijks taalgebruik wordt bijvoorbeeld verwacht dat je de waarheid vertelt, dat je niet te weinig, maar ook niet meer dan nodig vertelt en alleen het relevante.
Poëzie kan dus afwijken van deze regels. 
Poëzie kan een concentraat van de taal zijn of juist een uitrekking ervan.
Poëzie klinkt soms anders dan alledaags taalgebruik vanwege bijvoorbeeld een ander ritme en herhaling van klankpatronen. Ook hoef je niet altijd de letterlijke waarheid te zeggen in poëzie. Kijk maar naar een gedicht als Kurkje van Joost Oomen. 
Zowel op macro-niveau (het gedicht als geheel) als op micro-niveau (een detail op het niveau van een zin, regel, uitdrukking, woord of letter) zijn er middelen die poëzie continu verrassend en ook mooi kunnen maken.

In deze cursus maak je kennis met een paar van die poëtische technieken, krijg je tips voor het vinden van inspiratie (of vindt inspiratie jou?) en kijken we ook naar performance.

7 sessies:
1 Verrassing & Inspiratie
2. Observatie en opbouw
3. Transformatie
4. Patronen
5. Spiegelen
6. Voordracht
7. Nog te bepalen

Max aantal cursisten: 8

Docent
Woordkunstenaar Joshua Snijders behaalde in 2023 zijn Master Neerlandistiek aan de Universiteit Leiden. In 2021 publiceerde hij zijn dichtbundel 'Tranen van
een Caribiër' bij uitgever Marcel Vaandrager.  Joshua geeft workshops bij o.a. Poetry International, en treedt regelmatig op als spoken word- en poëzieartiest op festivals. Hij organiseert en presenteert Podium Sleutelwoord en is co-programmeur van Lakenhal Laat in Museum Lakenhal in Leiden.

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.