Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Verstrengeling van quantum, samenleving en filosofie

Datum
donderdag 11 april 2024
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
Lorentzzaal

Op 11 april in de lezingenreeks De wereld is quantum: filosofie en samenleving! Met dr. Julia Cramer en dr. Marij van Strien kijken we naar de invloed van quantum op ons denken en de maatschappij.  

Dr. Julia Cramer - Verstrengeling van quantum en de samenleving: hoe maken we quantum mainstream?

Quantum-experts zijn het met elkaar eens: quantumtechnologie wordt de komende decennia baanbrekend op het gebied van informatietechnologie en de maatschappij zal hier drastisch door veranderen. Maar als we wat verder van de ‘kern’ van quantum-ontwikkelaars af bewegen, zien we dat quantum nog helemaal niet zo leeft in de samenleving. ‘Kwantum’, dat is toch een winkel? Moet het grote publiek kennis hebben van de basisbegrippen van de quantummechanica, en in hoeverre leven er grote verwachtingen van deze nieuwe technologie? Maakt het uit dat we verwijzen naar oude natuurkundigen die zeiden dat quantum spookachtig is, en dat niemand het echt snapt? En kunnen metaforen bijdragen aan de verbinding tussen quantum en de samenleving? In deze lezing neemt Julia Cramer ons mee in haar missie om quantum meer mainstream te maken.

Dr. Marij van Strien - Quantummechanica en filosofie

De theorie van de quantummechanica is heel succesvol, en tegelijk wordt quantummechanica vaak gepresenteerd als mysterieus, vreemd en eigenlijk niet te begrijpen: iets kan soms een golf zijn en soms een deeltje, katten kunnen levend en dood tegelijk zijn, wat waargenomen wordt ontstaat pas door de waarneming... In deze lezing bespreekt Marij van Strien de filosofische implicaties van de quantummechanica. Belangrijk is dat de theorie van de quantummechanica op heel verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden, en verschillende interpretaties geven verschillende antwoorden op de vraag wat het allemaal betekent voor ons wereldbeeld.

Meer informatie en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.