Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Quantum en de zwaartekracht

Datum
donderdag 25 april 2024
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Lange tijd leken de quantummechanica en zwaartekracht niet te verenigen te zijn binnen een theoretische beschrijving: de quantummechanica beschrijft het allerkleinste, zwaartekracht beïnvloedt het allergrootste, en er is weinig overlap. De snaartheorie en de bestudering van de horizons van zwarte gaten brachten hier verandering in. Ook de ontdekking van Stephen Hawking en Jacob Bekenstein dat zwarte gaten een temperatuur en een entropie dragen, speelt een centrale rol bij het samenbrengen van de theorieën over het allerkleinste en het allergrootste. Door deze ontwikkelingen gaan huidige theoretische inzichten er daarom vanuit dat quantummechanica en zwaartekracht juist nauw met elkaar verbonden zijn. Dit leidt tot de conclusie dat grote fenomenen als ruimte en tijd, tezamen met de zwaartekracht, als het ware tevoorschijn komen uit een microscopische quantumbeschrijving. In deze lezing zal Erik Verlinde een aanschouwelijk overzicht geven van deze boeiende wetenschappelijke ontwikkeling.

Meer informatie en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.