Universiteit Leiden

nl en

Masterclass

Masterclass Open Overheid

Datum
donderdag 11 april 2024
Tijd
Locatie
Ministerie van Financiën
Korte Voorhout 7
2511CW Den Haag

Steeds meer mensen geven prioriteit aan een open overheid, terwijl het vertrouwen in de overheid de afgelopen jaren is afgenomen. WOO-verzoeken (Wet Open Overheid) bleven bij de ministeries liggen en stukken kwamen gelakt terug. Dat dit zo niet langer door kon werd al snel duidelijk.

Daarom is bij het ministerie van Financiën ervoor gekozen om een speciaal team WOO-regisseurs op te leiden om dit vertrouwen in de overheid te herstellen en écht tijd voor de WOO vrij te maken. Vertrouwen in de overheid herstellen is echter geen simpele missie.

Want hoe zoek je het gesprek op met een verzoeker die ervan overtuigd is dat er stukken achter gehouden worden? Hoe lak je persoonlijke informatie uit stukken zonder dat een heel document onleesbaar wordt? En is het allemaal wel zo zwart-wit?

Dit en meer pakken wij aan in de 'Masterclass Open Overheid' op 11 april bij het ministerie van Financiën. Samen met onze WOO-regisseurs ga jij aan de slag met een echt verzoek en leer je wat er zich achter de schermen afspeelt. De ochtend wordt afgesloten met een lunch waarin je al je vragen kan stellen.

Er zijn 2 workshops te volgen: 'het concretiseringsgesprek' & 'lakken is topsport'

‘Het concretiseringsgesprek’

Wanneer er een WOO-verzoek binnenkomt, wordt er meteen met de verzoeker een gesprek ingepland. Dit gesprek draait om het achterhalen wat er precies gevraagd wordt en om in te schatten hoe dit zo efficiënt mogelijk aangepakt kan worden. Naast deze praktische functie, is de belangrijkste functie van dit gesprek misschien nog wel het creëren van vertrouwen. Men ziet de Overheid vaak als iets groots en boos en WOO-verzoeken zijn dan ook vaak gegrond in wantrouwen. In een gesprek is het de rol van de WOO-regisseur om dit beeld te doorbreken. Deze gesprekken zijn vaak pittig, omdat er een lastige balans ligt tussen het creëren van vertrouwen en het inperken van het recht tot inzicht.

‘Lakken is topsport’

Dat mensen die een WOO-verzoek indienen vaak lange, gelakte pagina’s terugkrijgen, is al langer bekend. Voorheen werd veel voor de zekerheid maar gelakt, maar ondertussen weten we al lang dat dit niet werkt en alleen maar meer vragen oproept. In deze workshop wordt er een korte uitleg gegeven en ga je vervolgens aan de slag met een echte casus . Wat zou jij weglakken en welke afweging maak jij daarin?

Planning

9:30 Inloop met koffie, thee en koekjes
10:00 Korte presentatie over het ministerie (15 minuten) en presentatie over Openbaarmakingen en Transparantie
10:30 Start Workshop 1 ‘Het concretiseringsgesprek’
11:30 Pauze
11:45 Start Workshop 2 ‘Lakken is topsport’
12:45 Lunch met WOO-regisseurs
13:30 Einde programma

Meld je aan via de link

Registratie
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.