Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Liveblog as Genre in Pursuit of Credibility

  • S.P. van der Lubben
Datum
woensdag 3 april 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. J. de Jong
  • dr. W. Koetsenruijter
  • Prof. dr. Y. de Haan (RU Groningen)

Samenvatting

Een acute crisis, een wedstrijd of een debat -- vaak kiezen journalisten voor een live blog. Een live blog doet onmiddellijk verslag van een gebeurtenis die van minuut-tot-minuut kan worden gevolgd op de site van een nieuwsmedium. Maar die snelheid is ook problematisch: want wat weten journalisten nu precies? Kortom: een live blog kenmerkt zich ook door onzekerheid.

Die snelheid en onzekerheid heeft consequenties voor de geloofwaardigheid van dit genre. De vraag in dit proefschrift luidt hoe die geloofwaardigheid tot stand komt. Om die vraag te beantwoorden zijn interviews met makers van live blogs gehouden, live blogs geanalyseerd en met gebruikers gesproken.

Uit onderzoek blijkt dat livebloggers conventies en routines volgen bij de productie van hun werk en dat een kleine gedeelte van het publiek (de nieuwsjunks) daar zeer kritisch naar kijkt, maar toch voor het genre blijven kiezen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
06 - 2857 6982 
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.