Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Quantummechanica: een inleiding

Datum
donderdag 7 maart 2024
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
Lorentzzaal

De quantummechanica is van de vorige eeuw, in 2025 vieren we het honderdjarig bestaan. Maar pas in deze eeuw spreken we van "quantumtechnologie". Quantum is niet langer het domein van fundamenteel ingestelde fysici; ook praktisch ingestelde ingenieurs leren de wetten van de quantummechanica. Deze technologie heeft iets magisch: een deeltje kan op twee plaatsen tegelijk zijn, het kan door een ondoordringbare muur vliegen, en er is een onzichtbare band die het met een ander verafgelegen deeltje kan verbinden. Tijdens deze eerste avond in De wereld is quantum geeft Carlo Beenakker een inleiding in de wonderlijke werkelijkheid van de quantummechanica.

Deze lezing is onderdeel van de Studium Generale lezingenreeks De wereld is quantum: quantummechanica voor iedereen. Studium Generale lezingenreeksen zijn voor iedereen en gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie op onze website. 

Lees meer en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.